post-thumb

Robotik Kodlama

ROBOTİK KODLAMA NEDİR?

Robotik kodlamayı anlayabilmek için öncelikle Robot Nedir? Kodlama Nedir? Nasıl Faydalanılır? Yararlı Nelerdir? Önce bunlara göz atmak gerekir.

Robot: Bazı sensorlar yardımıyla ortamı algılayabilen ve bunları yorumlayıp karar veren aygıtlardır.

Kodlama:  Bilgisayarda yazılım ve uygulama üretmek için yapılan işleme kodlama denir. Bu işlem çeşitli programlama dilleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Evde, iş yerinde, sokakta karşılaşılan tüm alanlarda kullanılan teknolojilerin arka planında kodlama vardır.

Çocuklara Neden Kodlama Öğretmeliyiz:  Bilişim dünyasındaki başarılı isimlerin hepsinin ortak noktası küçük yaşta programlama dillerini öğrenmiş olmalarıdır. Programlama dilleri yani kodlama bireye lateral düşünme, problem çözme, olaylar ve sonuçlar arasında neden sonuç bağlantısı kurabilme, yaratıcı ve üretken olmayı sağlar.
Bütün bunların farkında olan bazı programcılar çocuklara programlamayı daha kolay ve eğlenceli öğretebilmek için bazı uygulamalar oluşturdular. Amerika’da programlamanın yaygınlaşması için aralarında Bill Gates’in de bulunduğu bir grup Code.org’u kurdular. Bunların dışında scratch, compide it, cody gibi programlar mevcuttur.


Dünya Kodlamada Nerede ve Gelişmiş Dünya Ülkelerinin Kodlamaya Bakış Açısı Nasıl?
Eğitimde mantıksal düşünme becerileri, kodlama becerileri veya temel yetkinlikler gibi temel eğitim becerilerini geliştirmeyi, problem çözmeyi amaçlayan ülkelerin çoğunluğu, kodlamayı müfredatlarına entegre ediyor veya planlıyor.

Estonya: Kodlama eğitimine yer veren ilk ülkelerdendir. 2011’de ortaokul öğrencileri için ders olarak müfredata alınan kodlama daha sonra ilkokul öğrencileri için de uygulanmaya başlanmıştır. 2012 yılının başında Estonya 1. Ve 12. Sınıflar arasındaki tüm öğrencilere programlama yapmak için bir pilot program olan  ProgeTiiger’i başlattı.

Birleşik Krallık: 2014’ten beri kodlama metodunu ilkokuldan başlayarak uygulamaya başlamıştır. İrlanda’da genç nesillerin kodlama işlemlerinin daha geniş kitlelerde uygulanması amacıyla 2011 ‘de 18 yaşındaki James whelton adlı bir gönüllünün liderliğinde kurulan CoderDojo, 5-17 yaş grubunun kodlama eğitimine odaklanmıştır. CoderDojo şimdi İngiltere, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde bulunmakta ve yakın gelecekte Afrika kıtasına çıkmayı planlamaktadır.

İngiltere: İlk ve orta dereceli okullarda bilgisayar programcılığı yapmakla görevli ilk Avrupa ülkelerinden biriydi. İngiltere’de kurulan Code Club kendisini 9-11 yaşlarındaki çocuklar için okul sonrası kodlama kulübü gibi kurulmuş, gönüllü çalışmalar yürüten ülke çapında bir ağ olarak tanımlamış, İngiltere’de 1.300’den fazla okul ve diğer ülkelerde 100’den fazla okul haline gelmiştir. Finlandiya da kodlama eğitimine büyük önem veren ülkelerden biridir. Finlandiya’da 2016 sonbaharından bu yana tüm ilkokul öğrencilerinin programlamayı öğrenmesini amaçlanmaktadır.

Peki, Türkiye Bu Lokomotifin Neresinde?

Kimileri tarafından matbaanın ülkemize geç girmesiyle teknoloji ve bilim alanında batıdan geride kaldığımız söylenir. Aynı şey teknoloji alanında özellikle ileri teknoloji ürünlerde aynen yaşanıyor.
Bugün tükettiğimiz cep telefonundan fotoğraf makinesine birçok teknolojik ürünü satın almak için milyonlarca dolar yurt dışına ödüyoruz. Bu işin son kullanıcıya bakan tarafı Bilişim sektörüne baktığımızda işlemciden ekran kartına, ağ ürünlerinden işletim sistemi yazılımlarına kadar birçok ürünü yurt dışından alıyoruz ve servet ödüyoruz. Buna karşılık yurt dışına sattığımız tarım ürünleri ve tekstil ürünleri gibi katma değeri olmayan ürünler.

Dünyada söz sahibi olmak ve gelişmiş ülke sıfatını alabilmek için eğitime özellikle çağımız alfabesi olan programlama dillerine, programlama bilgisine değer vermek bu araçları eğitime entegre etmemiz gerekir.

ROBOTİK KODLAMA
Kodlamayı bugün nasıl kullandığımıza baktığımızda artık her yerde olduğunu görürüz. Günlük olarak kaç tane elektronik ürün kullandığınızı düşündüğünüzde, kodlamanın hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini hızlı bir şekilde fark edersiniz. Mikrodalga, araç, telefon, TV ve banka kartımızı her kullandığımızda kodlama becerilerimizi kullanıyoruz.

Robotik Kodlama Neden Önemli?
Robotik kodlama okullarda fen, teknoloji, mühendislik ve matematik öğretimi için artan talebin karşılanmasına yardımcı olur.  Robotu programlayarak doğrudan teknolojiyi örneklemenin yanı sıra, öğrenciler bilim, mühendislik ve matematik hakkında da bilgi sahibi olurlar ve bu konuların birbirine nasıl bağlandığını anlarlar.

Robotik Kodlamada Kullanılan Programlama Dilleri
Robotik kodlamada kullanılan C / C ++, Java, Fortran, Python vb. çok sayıda programlama dili vardır. Robotikteki en popüler dil muhtemelen C / C ++'dır. Python, makine öğrenimindeki kullanımı ve ayrıca ROS paketleri geliştirmek için de kullanılabilmesi nedeniyle çok popülerdir.


Okunma Sayısı:

Aysel KÖYSU

Aysel KÖYSU

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.