post-thumb

3D Yazıcı ile Evinizde Altın Bilezik Üretmek İster misiniz?

Akşam işten eve gelince karnımız acıktı, mutfağa doğru yöneldik ve ton balıklı makarna yemeğini yapmaya karar verdiniz, yakın bir gelecekte henüz siz eve gelmeden yolda iken 3D Yazıcı teknolojisiyle telefonunuzdan bir tuşla ton balıklı makarnayı yapabileceksiniz. Evde yaptığınızda tarifinizde fesleğen koymamış olabilirsiniz fakat yazıcınızın fesleğen mürekkebi varsa onuda ilave edebileceğiniz yani istediğiniz gibi özelleştirebileceğiniz bir teknoloji bizi bekliyor. Sadece makarnayla sınırlı olmayacak olan 3D teknolojisi ile pizzalar, kurabiyeler pastalar gibi birçok yiyecekler 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla hayatımıza girecek.

3D Teknolojisi yiyeceklerimizin yanında küçük ev eşyaları,  müzik aletleri, oyuncaklar, inşaat, sağlık, ilaçlar, giysiler, ayakkabılar gibi birçok alanda hayatımız girecek olan bu teknoloji ile yakın zamanda herkes kişiye özel tasarımlar ile kendi giysilerini özelleştirecek, özel gitarlar üretilebilecek.

Uzmanlarca asıl beklenen (benimde heyecanla beklediğim) sıçrama ise Bio-Mürrekkep teknolojisi ile sağlık sektöründe olacak. Hastaların şifa bulacağı ve insanoğlunun tarihi gelişimi bambaşka bir seviyeye ulaştıracak olan organ nakilleri için gerekli olan organlardan karaciğer, kalp, dalak, böbrek gibi organların üretimi 3D yazıcılar ile mümkün olacak. Burada insanlığa en büyük katkısı hiç şüphesiz hastalara şifa vermek olacaktır.  

3D Yazıcı Teknolojisi makalemizin girişini yaptığımıza göre yazımıza geçebiliriz.

 Yazımızda 3D yazıcı teknolojisinin ne olduğuna, nerelerde kullanıldığına, gelecekteki hayatımıza neler getirip neler götüreceğine, hangi sektörlerde kullanılacağına,  hangi sektörlerin zarar göreceğine ve şuan kullanılan 2D yazıcı ile geleceğin yazıcı teknolojisi 4D yazıcı teknolojilerine kısaca değinip 3D yazıcı ile aralarındaki farklara değineceğiz.

 

3D Yazıcı Teknolojisi Nedir?

                Sanal ortamda 3 boyutlu tasarlanmış modelleri katı forma dönüştürüp basımı yapılan teknolojidir. Burada modeller uygun mürekkepler vasıtasıyla katman katman işlenerek 3 boyutlu bir nesneye dönüştürülüp kişiye özel üretimler yapmamızı sağlayan teknolojidir.

                3D yazıcılar ile dilediğiniz modeli kendi zevklerinize göre tasarlayabilir ve bunu evinizde üretebilirsiniz.

 

3D Yazıcı Teknolojisi Ne Zaman Ortaya Çıktı?

İlk 3D Yazıcı teknolojisi Charless Hull tarafından 1984 yılında ortaya çıkmış ve 1986 yılında 3D Systems adında ilk 3D yazıcı şirketinin kurulmasıyla başlamış olup 1990’lı yıllarda bu teknoloji hızla ilerlemeye devam etmiş ve Amerika’da ilk renkli 3 boyutlu baskılar alınmıştır. 2007 yılında ilk açık kaynak kodlu yazıcıları çıkaran RepRap projesi ile 3D yazıcılar evlerimize kadar ulaşmaya başlamıştır. Yakın bir gelecekte ise evlerimizin çoğunluğunda 3D yazıcıları kullanmaya başlayacağız.

 

 3D Yazıcı Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Üç boyutlu modelin katman katman işleyerek ile mürekkebi (flement) üst üste serilerek üretim yapılmasıyla çalışır.

Burada iki adımda üç boyutlu yazıcı almayı açıklayalım.

1.       Modelleme: Üç boyutlu çıktı almak istiyorsak öncelikle isteğimiz ürünü bilgisayar ortamında tasarlamamız ya da hazır modellerden edinmemiz gerekir. Modelleme yapabilmek için ise buna uygun Autocad, Solidworks, 3DS Max gibi CAD tabanlı programlar ile 3 boyutlu tasarımlarımızı oluşturabiliriz. Oluşturulan modelimizi .STL uzantılı kayıt ederek baskıya hazır hale getirerek ilk aşamayı tamamlamış oluruz. Bu arada herkes tasarım programlarını bilmek zorunda değil bunun için hazır modeller mevcut. Şimdiden ücretli veya ücretsiz şekilde 3D modeller paylaşılmaya başlanıldı.   

2.       3D Baskı: Baskı işleminde ise hazırlanan modelin objeye dönüşmesi için yazıcı  katmanlar halinde üst üste serilerek ürünümüzü oluşturur.

 

1D, 2D ve 4D Yazıcı Teknolojileri Nelerdir? 3D Yazıcı Teknolojisinden Farkları Nelerdir?

1D: Sadece tek bir doğru düzleminde çizilen herkesin bildiği çizgidir.

2D: En ve boy koordinatlarında çizilen öğelerdir. Herkesin ilkokulda çizdiği yaz kış bacası tüten ev resimi gibi. İki boyuttan oluşur bunlar genişlik ve uzunluktur.

3D: 3 boyuttan oluşur bunlar genişlik ve uzunluk ve derinlik(yükseklik)tir. 3D isminde bulunan D harfinin karşılığı derinlik(deep)tir. Burada 3 boyutlu öğeler çizmek için örneğin evin genişliğini, boyunu ve yerden yüksekliği dediğimiz derinliğini çizmemiz lazım.

4D: 4 Boyuttan oluşur bunlarda genişlik, uzunluk, derinlik ve dördüncü boyutumuz olan zamandır. 3 boyutlu çizilmiş olan cismin zaman içinde sıcaklık ya da su ile değişmesi, gelişmesi durumudur. Burada zaman boyutunu belli bir vakit içinde kendi kendini programlayabilen bir oyuncak gibi düşünebiliriz. Zaman değişkeni Einstein’ın görecelilik kuramında belirttiği dört boyutlu uzay zaman değişkeninde belirttiği zamandır.  Einstein'a göre, evrenimiz zaman ve mekândan oluşur. Mekan 3 ilk üç boyuta denk gelirken, zaman ise dördüncü boyutu oluşturur.  Uzunluk, genişlik ve yüksekliğin yanında zaman boyutu soyut bir boyut olarak eklenmiştir. (4D Teknolojisi ile ilgili ilerde daha ayrıntılı bir makale paylaşacağım. Şimdilik ana konumuz olan 3D yazıcılardan bahsetmeye devam edelim.)

  

Şimdi bir örnek ile bu dört boyut özeliğin nasıl olduğunu anlayalım. 1D ile düz çizgi çiziyoruz. 2D ile en ve boy koordinatlarında çizgiler çiziyoruz. 3D ile en ve boyun yanında derinlik katıyoruz ve cismimizi kutu şeklinde üç boyutlu hale getiriyoruz. 4D ile Kutu şeklinde olan cisim zaman içinde 6 eşit kare parçaya ayrılıyor.

2D Yazıcı Teknolojisi ile beyaz bir tişört üzerine “NEJDET” baskısı yapabiliyorken 3D teknolojisi ile tişörtü üzerindeki “NEJDET”  yazısı ile birlikte modelleyip aynı anda üretebiliyoruz. Özetle 2D teknolojisi ile var olan giysi üzerine baskı yapılıyorken 3D teknolojisinde tişörtün kendisi ile birlikte baskısını yapabiliyoruz.

3D ile 4D teknolojisi arasındaki temel fark olan zaman boyutu ise başta uzay teknolojileri olmak üzere birçok sektör için insan unsuru olmadan uzay araçları tasarlanması gibi kendi kendine programlanan ürünler oluşturmayı hedeflenmiş durumda bununla ilgili çalışmalar yapılıyor.

 

3D Yazıcı Teknolojisi Kullanım Alanları Nerelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi başta sağlık sektöründe olmak üzere inşaat, hazır giyim, ilaç, oyuncak, ev eşyaları, gıda, hediyelik eşya, eğitim, uzay ve askeri alanlar gibi daha hayatımızı etkileyen çok alanda kullanılmaya başlandı. Yakın bir gelecekte ise tüketici ürünlerin %5’i 3 boyutlu yazıcılar ile karşılanacağı ve bu oranın gitgide artacağı uzmanlar tarafından söyleniyor.

Kadınların en çok seveceğini düşündüğüm 3D yazıcı teknolojisi takılarda olacağını düşünüyorum. Burada kadınlar istediği takıyı mesela tek taş yüzüğü, kendi tasarlayıp bunu 3D yazıcılarda basabilecekler. Bizim kültürümüzün olmazsa olmazı düğünlerde takılan altınları gelinler kendileri modelleyerek damatlardan isteyebilecekJ. Daha birçok takı çeşidi evlerde üretilebilecek. 

Müzisyenin ya da amatör bir müzik aleti çalan kişinin kendi müzik aletini kendi modelleyip üretmesi ise yine yakın zamanda bir başka popüler bir teknolojik gelişme olacaktır.

Sağlık sektöründe yine ayağı veya kolu gibi uzuvları olmayanlar için kişiye özel protezler, kemikleri kırılan kişiler için kemikler, diş, dalak, ciğeri böbrek, kalp gibi organların üretimi ile birçok hastalığın şifa bulacağı sağlık alanı benimde en çok gelmesini beklediğim 3D yazıcı teknolojisidir.

 

3D Yazıcı Teknolojisinin Hayatımıza Katkıları ve Zararları Neler Olacak?

İlaç sektöründe doktorların yazdığı birden fazla ilaç yerine içinde istenilen numunelerin olduğu kişiye özel tek bir hap olacak şekilde ilaçları doktorlar kişiye özel basıp hastalara verebilecekler. Bu gelişme hastalar için şifa iken ilaç sektörü için çok büyük bir tehdit. İlaç sektöründe çalışan binlerce kişiyi hatta dolaylı yoldan çalışan milyonları işsiz bırakabilecek bir gelecek demek.

Bir başka benzer örnekte mimari yapıların olduğu inşaat sektöründe geçerli olacak. Bir villanın beton şekli 3 boyutlu tasarlanıp olduğu gibi katman katma beton dökülüp binanın ana şekli ortaya çıkacak ki burada hem zamandan maliyetten kazanç demek fakat aynı gelişme sonucunda bu sektörde çalışan demirci, kalıpçı, duvarcı gibi birçok inşaat işçisinin işsiz kalmasına ve yine dolaylı yollardan milyonları etkileyen işsizlik sorunu ortaya çıkaracaktır.

Burada verilen örnekler hemen hemen her sektör için geçerli olup çoğaltılabilir. 3D Yazıcı teknolojisi diğer teknolojiler gibi hayatımızı kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda başka sorunların ortaya çıkması insanoğlunun çağlar boyunca karşı karşıya kaldığı durumdur.

 

3D Yazıcı Teknolojisinin Tartışılan Yanları Var Mıdır?

3D Yazıcı Teknolojisinin dünyada en çok tartışılan konulardan biri vergilendirme sisteminin nasıl olacağı iken diğeri de kusurlu üretimin sorumluluğunun kimin sahipleneceğidir.

Vergilendirme sistemi ile evimizde ürettiğimiz Eyfel kulesi maskotlu anahtarlığın vergilendirmesinin nasıl yapılacağıdır. Burada kişi isteği kadar evinde üretim yapıp satabilirken devletler vergilendirme şu anlık yapamıyor fakat dışarda satılan anahtarlıklarda devletlerin belli bir vergi alması mümkün buda devletlerin ekonomik yapının etkilenmesi ve karaborsayı tetikleyecek bir unsur olarak karşımıza çıkaracak gelişmedir.    

Kusurlu üretim sorumluluğu ise bir başka cevabı olmayan ve tartışılan konu olacaktır hatta şimdiden başlanıldı tartışılmaya.  Örneğin kusurlu üretilen eyfel kulesi maskotlu anahtarlığın kusuru kimde inceleyelim.

Modeli tasarlayan Fransız tasarımcıda mı?

Modeli basım yapan 3D yazıcıda mı?

Modeli 3D Yazıcıya gönderen kişide mi?

Tartışılan konunun cevabı bende de yok peki sizin cevabınız var mı? Hangisinde kusur?   


Okunma Sayısı:

Nejdet TUT

Nejdet TUT

Merhabalar ismim Nejdet. Ankara doğumlu, Trakya Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu Bilişim Teknolojileri Öğretmeniyim. 8 yıldır 3D Görselleştime ve Grafik Tasarımcısı olarak görev yapmaktayım. Son beş yıldır Hürriyet Gazetesi Ankara Lokasyonunda Reklam bölümünde Sayfa Operatörü ve Grafik Tasarımcısı olarak çalışmaktayım. Seyahat etmek, reklam tasarımları yapmak, Bilimkurgu dizileri izlemek, akvaryum balıkçılığı gibi hobilerim var. Döngü dergimiz için Bilişim Teknoljileri, Tasarım, Kitap, Film ve bazende Tarih alanlarında yazılar ile karşınızda olacağım. Şimdiden sürçülisan edersek af ola. :)

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.