post-thumb

KAST VE OLASI KAST NEDİR?

    İnsan davranışları bireyin iradesi çerçevesinde bir şeyi yapma ya da yapmama eylemi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bireyin kendi iradesine bağlı olarak gerçekleştirdiği eylemler Türk hukuk sistemi içerisinde belirli sınırlar içerisinde kullanılabilmektedir.

    Bunun anlamı; insan davranışlarının hukukun suç saydığı eylemler içerisinde yer alması durumunda bunun gerçekleştirilmesinin ceza mevzuatı çerçevesinde cezalandırmaya tabi olacağıdır.

kast ve olası kast

    Peki, hukuki makaleler veya haber okurken, bir araştırma yaparken ya da günlük yaşantımızın herhangi bir kesitinde karşılaştığımız kast ve olası kast terimleri neyi ifade etmektedir ?

    İlk olarak doğrudan kast ifadesini ele alalım. Hukuki yasal mevzuat çerçevesinde doğrudan kast; suçun kanuni tanımında yer alan fiilin bilerek ve isteyerek işlenmesini ifade eder. Örneğin; bir kafede bir kimseye silah ile ateş ederek öldüren kişi bu eylemini bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesi durumunda doğrudan kast ile adam öldürme suçunu işlemiş olacaktır.

    Olası kast ise tanımı yapılan doğrudan kasttan farklıdır. Suçun kanuni tanımında yer alan fiilin gerçekleşebileceğinin mümkün veya muhtemel bir şekilde öngörülmesine rağmen sonucun göze alınarak işlenmesine olası kast denilmektedir.

    Öngörülmesine rağmen “olursa olsun” düşüncesi ile gerçekleştirilen eylem suçun olası kast ile işlenmesine neden olacaktır. Az önce vermiş olduğumuz örneği olası kast örneğine çevirelim.

kast ve olası kast

    Bir kafedeki hedef kişiye ateş etmek amacıyla hareket eden kişi, kafede bulunan diğer kişilerin zarar görme ihtimalini öngörmesine rağmen bu sonucu istememese dahi onlara da zarar verecek ve ölümüne sebep olacak olursa bu durumda kafede bulunan ve eylem dolayısıyla ölen kişiler bakımından ise olası kast ile adam öldürme suçundan dolayı sorumlu olacaktır.

    Türk hukuk sisteminde yer alan doğrudan kast ve olası kast kavramları çerçevesinde nitelendirilen suçlara uygulanacak olan hukuk kurallarının farklı olması nedeniyle bu ayrımın bilinmesi yalnızca hukukçular için değil herkes tarafından bilinmesi önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki, hukuk devletin toplumsal düzenidir.


Okunma Sayısı:

Av LAHİYA

Av LAHİYA

hayata dair yazar,çizer

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.