post-thumb

YAŞAMA BAĞLILIK VE FARKINDALIK

Mutluluk ve yaşama bağlılık

    Mutluluk nedir? Kimler mutludur? Düşünürler, Filozoflar, Psikologlar uzun yıllardır mutluluk kavramı üzerinde varsayımlar yapmış kendi düşüncelerini öne sürmüştür.

   Türk Dil Kurumu’na göre mutluluk, “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik” olarak tanımlanmıştır. Aristo, mutluluğun hissedilebilir bir durumdan ziyade bir hayat tarzı olduğuna inanıyordu, Epikür, mutluluğa alan yaratmak için denge ve ılımlılık unsurlarının temel olduğu şeklindeki ilkeyi öne sürmüştür. Bu fikir, onun en önemli sözlerinin birinde görülebilir: “Azla memnun kalmayan, hiçbir şeyle memnun kalmaz.” ,

   Nietzsche‘ye göre huzurlu ve endişesiz yaşamak, hayata daha büyük anlamlar vermeyen vasat insanların arzusudur, Kant’a göre mutlu olmak bir saplantı olmamalı, iyi ve doğru insan olmaya çalışılmalıdır.

 

Martin Seligman ise, mutluluğun her zaman sosyal durumumuza, dinimize ya da fiziksel güzelliğe bağlı olmadığını söylemektedir. Mutluluk aslında, insanlık hissi, aşırıya kaçmama ve anlamlı bir hayat sürdürebilme becerisi gibi onun “ayırıcı güçler” olarak adlandırdığı şeylerin kombinasyonundan oluşuyor. Bu dünyadaki varlığımıza ilişkin bir amaç bulmak mutlu bir yaşam sürmemize yardım eder. Hayatın anlamı için koyacağımız amaçlar zenginlik gibi maddi içerikten çok anlam oluşturacak şeyler olmalıdır.

 

-       Hedefi ve tutkusu olan bireyler her zaman daha mutlu yaşarlar

 

Huzur içinde yaşamayı, mutlu olmayı, düşündüğünü söylemeyi, diğerleriyle iyi ilişkilere sahip olmayı, hayata bir anlam vermeyi seçebiliriz. Zorlukların ve dramların çözümlenmesi gerçekleştikten sonra insanlar böyle bir yaşamı hak etmiş olurlar.

 Peki zorlukları nasıl çözümleriz?

     Zorlukların üstesinden gelmek için yaşama bağlılığı arttırmak önemli bir faktör olacaktır. Bizi yaşama bağlı kılan aktiviteler bulmamız gerekir bu sayede yaşam akışına dahil olduğumuzu hissedebiliriz. Olumlu duyguları yaşamak zor günlerimizi atlatmada bize yardımcı olacaktır.

    Genişletme teorisine göre olumlu duyguları ne kadar çok tecrübe edersek problem çözme becerimiz o kadar artacaktır.

    İnşa etkisine göreyse olumlu duyguları daha fazla deneyimlemek ihtiyaç duyduğumuzda kullanabileceğimiz kişisel kaynaklarımızı arttırır. Olumlu duygular bizi yaratıcılık ve risk almaya meyilli kılar bu duygular sadece bizi gülümseten şeyler değillerdir; geçmişe, şimdiye veya geleceğe dair olumlu duygular hissedilebilir.

 

-       Hayat zevk alınacak şey yokken bile mutludur.

 

Bazı olumlu duygular

-       Keyif, Şükür, Huzur, İlgi, Ümit, Gurur, Eğlence, İlham, Takdir, Sevgi

 

Seligman; yaşama bağlılığın, olumlu duygulardan daha önemli olduğunu belirtmiştir.

 

Yaşama bağlılığı arttırma ve mutluluğu inşa etme

 

    Doğan CÜCELOĞLU'nun da dediği gibi Mutluluk aramakla bulunacak birşey değildir, onu inşa etmek gerekir. Gözlerimizi kapatıp güzel bir gün tasarlayalım bugün içerisinde neler yapıyor olurduk bir düşünelim; yeni bir kitap okumak, tarihi yerleri gezmek belki de hayatında önemli gördüğün insanlarla geçirdiğin bir gün olabilir, gelecekte yapmak istediğin olumlu şeyleri tasarlamak bunları bilinç düzeyinde tutmana yardımcı olacaktır.

   Böylelikle kendi mutluluğunu inşa etmeye başlamış olacaksın

Gün içinde kendini daha çok mutsuz olarak hissediyorsan aşağıdaki soruları kendine sor ve cevapla kendine ne kadar dürüst olursan o kadar hızlı inşa edeceksin mutluluğunu.

 

Her gün bu 3 soruyu kendine sor ve yanıtla:

  • Bugün iyi hissedecek ne yaptım
  • Bugün başka birisi beni iyi hissettirecek ne yaptı? Bunun tekrar etmesi için ben ne yaptım?
  • Hoşuma giden neler gördüm, duydum, hissettim?

 

Yaşama bağlılık - kişisel gelişim

    Yaşama bağlılığı arttırmanın bir diğer yolu ise kişisel gelişimdir. Kişinin kendini geliştirirken, büyürken görmesi ve kişisel gelişimi için çaba harcaması yaşama bağlılığını arttıracak ve doğru orantılı olarak mutluluğunuda arttırmış olacaktır.

    Para - eşya yerine bilgi ve deneyim biriktirmek kendinize yapabileceğiniz en büyük yatırımdır. Paranın satın alamayacağı tek şey bilgidir.

    Özellikle 40 yaş ve üstü bireylerin bir hobi edinmesi gerekmektedir strese karşı alınabilecek en mükemmel yöntemlerden birisidir hobiler kendini ifade etmenin ve gerçekleştirmenin yollarından bir tanesidir.

    Ayrıca spor faaliyetleri dışındaki hobiler de hareket halinde olamayı sağladığı için bedensel sağlığa da katkı sağlıyor. Yaşama bağlılık konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise pozitif bağımlılık geliştirmek olmalıdır.

    Örnek vermek gerekirse; kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsun fakat bir sekilde dikkatin dağılıyor, sıkılıyor ve bırakıyorsun daha sonra kitap okumayı tekrar düşündüğünde zaten yapamayacağım, yine sıkılıp bırakacağım hiç başlamayayım diyorsan, belli bir süre boyunca bunu rutin haline getirmeye çalış her gün sıkılsan dahi kitap oku, bu sayede beynimiz bu aktivitenin bizim için önemli olduğunu anlayacak ve pozitif bağımlılık gerçekleştirmiş olacaksın.

 

*Pozitif Bağımlılık: Her hangi bir eylemi 3 ay boyunca istemeden dâhi yaparsanız pozitif bağımlılık gerçekleştirmiş olursunuz.

 

Yaşama bağlılık ve hedef belirleme uygulamaları

  • -Önce iyi olmak, yapmak, deneyimlemek istediğiniz şeylerin bir listesini çıkarın listeyi sizi en çok motive edecek şeyler ile daraltın
  • -Hedefinize ulaşma seviyenizi puanlayın ve bu puan şuan için 0 dan farklı olsun bitiş çizginize ulaşmak için neler yapardın? Kendinle tartış
  • -Mucize soru tekniğini uygula. - **Uyandığınızda bir mucize olduğunu ve bütün sorunlarınızın yok olduğunu hayal edin; hayatınızda neler değişmiş olurdu?
  • -Gelecekten günümüze mektup yazın. (Şimdiki size teşekkür etmeyi unutmayın)
  • -Bir kitap pek çok bölümden oluşur. Hayatınızı yazmaya ikinci bölümden başlayıp yazın
  • -Gelecekteki sizin şimdi ki size teşekkür etmesini sağlayacak etkinlikler planlayıp yapın. Kendinizi geliştirin.
  • -Zihninizde istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir bit pazarı ya da dükkan olduğunu hayal edin. Zorluklarla karşılaştığında buradan alışveriş yapın. Örneğin; hayal, cesaret, güç, kedi, köpek, arkadaş vs.
  • -Einstein, hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu belirtir ve ekler; bilgi sonlu ve kısıtlıdır. Zaman zaman olumlu gelecekler hayal edin.

Bu soruları kendinize sorarak yaşama bağlılığınız ile ilgili farkındalık içinde olabilirsiniz ve yaşama bağlılığınızı arttırabilirsiniz.


Okunma Sayısı:

ŞEFİK Dİyaboğlu

ŞEFİK Dİyaboğlu

Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun oldum. Bilişsel davranışçı terapi üzerine süpervizör eğitimi aldım, Kısa süreli çözüm odaklı terapi, Psikolojik testler ve Pozitif psikoloji alanında kendimi geliştirmek için eğitim alıyorum. Alanımda online terapi ile hizmet vermekteyim. Ayrıca Tiyatro eğitimi alarak özel bir şirket bünyesinde Türkiye turnesine katılıp bir çok ilde sahneye çıktım. Şuan grafik tasarım alanında kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Psikoloji ve sanat en büyük ilgi alanlarım.

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.