post-thumb

ARKADAŞINIZ SORUN GİDERİCİ Mİ SORUN YARATICI MI?

 Çok bunaldığımız zamanlarda gözlerimiz hemen en yakın olduğumuz insanı aramaya başlar. Genellikle telefonu elimize alır ve en yakın arkadaşımızı dertleşmek için çağırırız. İşte başlıktaki soru da burada açığa çıkar. Acaba bu arkadaşımız bize çözümlerle mi gelir yoksa yeni çözümsüzlükler mi yaratır? Burada yakınımız bildiğimiz bu insanın hangi insan tipine girdiği önemli bir noktadır. Şimdi üç insan tipi üzerinden konuyu biraz daha açalım:



1. Her Fırsatta 'Ben' Diyen:

Başlığa baktığınızda "ben bu tarz insanla bir saniye bile geçirmem" diyebilirsiniz ancak çoğu insan iyi bir çevre edinebilmek adına bu huyunu baskılar. Zaman geçtikçe de bu huy açığa çıkar ve o kişi yakınınız durumuna geldiğinden ötürü ondan kopmanız zorlaşır. Başlıktan anlaşılıyor ama biraz daha açıklayalım ne demek istediğimizi. Bu insanlar genellikle siz bir şey anlatmaya başladığınız zaman önce kendi

 

yaşantılarından benzer örnekler verir, yine kendi buldukları çözümleri de size aktarmaya başlarlar. Bu durum da sizi "aa evet, benimle aynı yaşantılara sahip ve beni gerçekten anlıyor" yanılgısına iter. Karşınızdaki insan bunun farkına vardığında ise sizin durumunuzu kendine yontma işini yavaştan kenara itip tamamıyla kendi yaşantısını aktarmaya başlar. Mesela siz "dün çok kötüydüm, soğuk algınlığım biraz fazla ileri gidince hastanelik oldum ve seni arayamadım, üzgünüm" dediğinizde aldığınız karşılık "bende de astım var biliyor musun" olur. Hâl böyle olunca kendi sorunlarınız karşınızdaki insanın sorunlarını görünce bilincinizin en dip köşesinde oturup bekler ve o insanın derdi de sizin derdinize eklenir. Sorununuza çözüm aramak için çaldığınız kapı aslına bakarsanız yeni bir derde açılmış olur, düşündüğünüz şey birken iki oluverir. Bana kalırsa eğer ciddi bir sorununuz varsa ve sağlıklı düşünemediğinizi hissediyorsanız bu tarz insanlara müracaat etmek yerine ya dinleyici özelliği daha aktif bir insanı arayın ya da bir uzmandan yardım alın.


 

 

2. Cenaze Ağıtçısı:



Bu insanlar dünyaya ağlamak için gelmiştir. Yanlış anlaşılmasın, hayatları tamamen kötü demiyorum, aşırı duygusal oldukları için ağlayacak yer ararlar. Aradığınız şey eğer duygularınıza eşlik edecek biriyse doğru yerdesiniz. Derdinizi anlattığınız an yüzünüze kederli bir ifade takındıysanız bu iş bitti demektir çünkü o bunu fark edip sizinle ağlamaya başlar. Başta katarsis yaşadığınızı düşünüp rahatlama isteğiyle uyanabilir içiniz ancak ağlama merasimi bittiğinde bir gerçekle karşılaşırsınız: Sorununuz hâlâ çözümsüz. Arkadaşınızdan tam da bu anda  sorununuz için çözüm beklediğinizde genellikle yüzeysel öneriler alırsınız. Duygusal olarak yoğun bir insandan analitik çözümler

 

beklemek bir yaşındaki bebekten izafiyeti açıklamasını beklemekle eşdeğer. Ağlamak istiyor ama ağlayamıyorsanız seçmeniz gereken en ideal arkadaşınızdır cenaze ağıtçıları.




 

3. Baston:

İhtiyaç anında yanınızda olup birçok alanda eliniz kolunuz olduğu için bu tarz insanlara "baston" demek bana daha mantıklı geldi. Yardımcı olabildiğince sorunlarınıza çözümler getirirler, sizinle ağlarlar ama sonrasında sizi ve kendini daha mantıklı olmaya davet ederler. Ellerinden bir şey gelmediği vakit kendisine dayanabiliceğinizi imâ eden davranışlarda bulunurlar. Bu tarz insanlar kendilerinin ve sizin farkındadırlar, bu farkındalıktan dolayı da yaptıklarında ya da söylediklerinde ölçülü olmaya çalışırlar. Eğer sorununuza çözüm olamazlarsa çözüm olacak başka insanlar önerirler ve yahut sizi uzmana yönlendirmeye çalışırlar.

 

           Sizlere üç tipten bahsettim ama insanlar sadece bu üç kalıptan birine ait değillerdir, çeşit çeşit algılara sahip birbirinden farklı bir sürü insanla doludur hayatımız. Bu çeşitliliği değerlendirebildiğimiz ölçüde daha sağlıklı ilişkilere adım atar ve çevremizden, duygu ve düşüncelerimizden aldığımız doyumu arttırmış oluruz.






















Bonus: 



 

Kaynakça:

KAYA, H. (2019), Arkadaşınız Dert Ortağınız Mı, Dert Kaynağınız Mı?, Psychologies Türkiye. 


Okunma Sayısı:

Furkan Sadık Öz

Furkan Sadık Öz

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.