Murat Meşe
Web developer, electronic engineer
5G teknolojisine geçmeden önce “G” nedir? Ne anlama gelmektedir? Buna bir göz atalım. Burada kullanılan “G” harfi generation(nesil) anlamına gelmektedir. Mobil veri sıralamasının 1G, 2G, 3G, 4G , 4.5G , 5G olmasının temel bir mantığı mevcuttur.
-1G: İlk nesil kablosuz teknolojiydi. Veri transferinin Analog olmasından dolayı yapılan iletişim herkes tarafından dinlenmeye açıktı. Sadece ses taşımak üzere tasarlanmıştı.
-2G: İlk kez Sayısal veri aktarımı yapılmaya başlandı ve sayısal yayından dolayı veriler şifreli gönderilmeye başlandı. Telefonlardan ilk kez internet sayfalarına erişim gerçekleşti. Veri aktarım hızı yaklaşık olarak 200kilobayt civarındaydı.
-3G: Akıllı telefon sektörünün büyümesiyle 3g teknolojisi hayatımızın her alanına yayıldı. İnternet hızını kilobaytlar seviyesinden saniyede birkaç Megabit hızlarına ulaşmasına sağladı. Ses ve görüntü aktarımı gerçekleşmeye başlandı.
-4G: 4G ile yüksek veri transferi, kesintisiz ve hızlı internet erişimi gibi olanaklarla kablosuz iletişim teknolojilerinin zirvesine ulaştık. Mobil cihazlarda internete erişim hızları 100megabit seviyelerine ulaştı. 4.5 G çok büyük beklentilerle hayatımıza girse de beklentileri tam olarak karşılayamamıştır.
5G, mevcut 4G ağından daha yüksek kapasiteler getirecektir ve veri hızının saniyede 1 gigabitin üstüne çıkması hedeflenmektedir. Yüksek veri akışını gerçekleştirmek için daha yüksek frekans bantları kullanılacaktır.
Ayrıca 5G diğer bağlantı türlerine göre daha düşük pil tüketimi ile hayatımızda yer alacaktır.
5G teknolojisi ile bulut hizmetleri yaygınlaşacak ve çoğu uygulama, verilerini bulut üzerinden kullanıcıya sunacaktır. Özellikle nesnelerin interneti, otonom araçlar gibi alanlarda büyük gelişmelerin kaydedilmesi beklenmektedir.
China Mobile şirketi 5G özelliğine sahip bir karayolunu test amaçlı kullanıma sunmuştur. Bu yolda otonom araçların yanı sıra, yapay zeka ile trafiğin kontrolü ve izlenmesi de yer almıştır. İletişimdeki anlık gecikmeler çok daha düşük seviyelere inecektir. Bu teknoloji ile birlikte uzak mesafelerden ameliyatlar yapılması mümkün olacaktır. Ayrıca Hologram teknolojisinin yaygınlaşması beklenmektedir. Akıllı şehirler, robotlar, 5G teknolojisi ile hızlı bir gelişim gösterecektir. Giyilebilir teknolojiler, sağlık alanındaki robotlar, lojistik-taşıma hizmetleri(otonom araçlar sayesinde), Augment reality ve Virtual reality (sanal gerçeklik) teknolojileri 5G ile büyük bir sıçrama gerçekleştirecek ve iş dünyası da dahil hayatın her alanında yerini alacaktır.
5G teknolojisi Amerika’da Haziran 2019 yılında test edilmiş ve 2020’nin sonlarına gelmeden tüketiciler tarafından kullanılması beklenmektedir. Ülkemize Haziran 2020 yılında gelmesi planlansa da biz tüketicilerin kullanımına sunulması 2021 yılının ortalarını bulması muhtemeldir.
5G teknolojisinden bahsedip de Türk Profesör Erdal Arıkan’dan bahsetmemek olmaz. 5G teknolojisini geliştirme aşamasında; ABD veri aktarımı için “LPDC- düşük veri yoğunluklu polarite ” sistemini savunmaktadır. Çin yani Huawei şirketi ise “kutupsal kodlar” adı verilen bir sistem üzerinde çalışmaktadır.
MIT de elektrik mühendisliği alanında doktora yapmış olan Erdal Arıkan işte bu kutupsal kodları geliştiren isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Erdal Arıkan’ın geliştirdiği bu teori, muhtemel olarak milyarlar tarafından kullanılacak olan 5G teknolojisinin temelini oluşturacaktır. Hangisinin iyi olduğu sorusuna ise Erdal Arıkan şu cevabı vermektedir; "İkisi de hata düzeltme (kodlama) yöntemi olduğu için, dağıtımların uzun vadede hangi yöntemin en iyi olduğunu ortaya çıkartacağını düşünüyorum” Huawei şirketi Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Erdal Arıkan’ı “iletişim teknolojilerinin gelişimine olağanüstü katkısından” ötürü altın madalya ile onurlandırmıştır.
YORUM YAP
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.