post-thumb

Dikkat Çeken Konuları İle Az Bilinen Türk Filmleri


SOFRA SIRLARI

Ümit Ünal’ın yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı filmin konusu hayatını kocasına adamış Neslihan’ın iç dünyasını konu alıyor. Bir ev kadının intikamını ve seri katile dönüşmesini gerilimin tanıda vararak izliyoruz. Aynı zamanda Demet Evgar’ın usta oyunculuğu ile bu gerilim harmanlanması filme bambaşka bir bakış açısı katıyor. Şehre yeni atanan hırslı ve genç komiser bu cinayetlerin peşini bırakmak istemiyor fakat Neslihan sırlarını sofrasına o kadar güzel saklıyor ki ipucu bulmak dahi imkansız hale geliyor. Sıradan bir yaşamı olan bir ev kadının fedakarlığı, sıkıcı apartman dairesi ve yaşadıkları kasabanın boğuculuğu filmde ustaca yansıtılıyor. Neslihan’ın yaşadığı bunalmışlığı ve gerilimi sizde sonuna kadar hissedeceksiniz.


SİBEL

Çağla Zencirci ve Guillaume Giovaretti’nin yönetmenliğini yaptıkları 2018 çıkışlı dram filmidir. Sibel çocukken geçirdiği bir rahatsızlık yüzünden artık konuşamıyor ve yaşadıkları yerde uğursuz olarak nitelendiriliyor. Köylüler tarafından dışlanan Sibel kendini anlatabilmek için geleneksel ıslık dilini kullanıyor. Gözlerden uzak bir kasabada babası ve kardeşi ile birlikte yaşıyor. Herkesin konuştuğu, peşinde olduğu kurdu öldürmek için her gün tüfeğini alarak ormanın derinliklerine gidiyor. Eğer kurdu öldürebilirse köylüler tarafından kabul görüleceğini düşünüyor. Ama Sibel ormanda kurdu ararken çok farklı bir hikayenin içine sürükleniyor ve bu daha çok dışlanmasına sebep oluyor. Damla Sönmez’in konuşamayan Sibel’in mücadelesini yansıtmadaki başarısına değinmeden edemem. Sibel’in çıkmayan sesindeki bağırışlarını muhteşem bir şekilde seyirciye geçiriyor.


İTİRAZIM VAR

Onur Ünlü’nün yönetmen koltuğunda yer aldığı 2014 yapımı polisiye komedi filmidir. Başrolünde Serkan Keskin’in cami imamını canlandırdığı film camide işlenen bir cinayeti konu ediniyor. Eski boksör ve antropoloji ile ilgilenen sıra dışı cami imamı kendi yöntemleri ile camisinde yaşanan bu cinayeti çözmeye çalışıyor. Her ipucu onu hiç beklemediği bir yere götürmesinin yanında her ipucu bu cinayeti biraz daha gizemli yapıyor. İmamın bazı toplumsal konulara yaptığı yorumları ise izleyiciye farklı bir bakış açısı katıyor.


MUSTANG

Ailelerini kaybettikten sonra amcası ve babaannesi ile birlikte yaşan beş kız kardeşin akıl almaz hikayesini anlatıyor. Okulların tatil olmasıyla yaşanan bir olay onları ev hapsine mahkûm ediyor. İlerleyen zamanlarda ise ev gerçek bir hapishaneye dönüyor. Önce kızların kıyafetleri değişiyor sonra onlara ev işi ve yemek yapmayı öğretiyorlar.  Daha sonra ise en büyükten başlayarak tek tek evlendirmeye başlıyorlar. Film kadınların yaşadığı baskıya ve toplumdaki namus kavramına eleştirel bir şekilde yaklaşıyor. Kızların o evde yaşadığı baskı, amcanın cinsel tacizi ve babaannenin her şeyi bilmesine rağmen ses çıkartmayıp hatta kızlara daha çok baskı uygulaması şaşkınlık yaratıyor. Beş kız kardeşin verdiği mücadelenin anlatıldığı filmin yönetmenliğini ise Deniz Gamze Ergüven yapıyor.


GÜNEŞİ GÖRDÜM

Köylerinden göç etmek zorunda kalan kalabalık bir ailenin hikayesi anlatılıyor. Bir aile İstanbu’da kalırken diğer aile kaçak yolla Norveç’e gidiyor. Mahsun Kırmızıgül filminde bu iki devletin yapısı arasındaki farklara oldukça eleştirel yaklaşıyor. Filmde sadece tek bir konu işlenmiyor birçok konu iç içe işleniyor. Özellikle bir oğlu asker bir oğlu dağa çıkan Davut, bir oğlu olmasını çok isteyen Ramo ve bulunduğu vücutta hiçbir zaman yer edinememiş olan Kadri’nin hikayesi dikkat çekiyor. Her bir ailenin sessiz bağırışlarına şahit olacaksınız.


NEREDESİN FİRUZE

Neredesin Firuze filmini diğer önerdiğim filmlere göre daha çok duymuş olabilirsiniz fakat hem çok güzel bir film olması hem de bu kadar dramın üzerine bir komedi filminin iyi olacağını düşündüğüm için listeme ekledim.  Ezel Akay’ın yönetmenliğini yaptığı filmin konusu müzik piyasasında başarılı olamayan ve büyük bir borç batağına düşen Hayri ve Osman’ın bu piyasadaki mücadelesini konu alıyor. Ferhat’ın sesini duyduklarında onun üzerinden para kazanıp borçlarını ödeyeceklerini düşünüyorlar. Ferhat’ın sesini duyan zengin ve gizemli Firuze’nin ortaya çıkması ile olaylar gelişmeye başlıyor. Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Şebnem Dönmez, Demet Akbağ ve Cem Özer gibi usta oyuncuların yanında birçok sanatçının da bulunması filme ayrı bir hava katıyor.


KABADAYI

Eski bir Kabadayı olan Ali Osman yıllar sonra beklenmedik bir anda bir oğlu olduğunu öğreniyor. Oğlu Murat ve oğlunun sevgilisi Karacanın başı bir mafya yüzünden derde giriyor. Karaca’nın peşinde olan Devran ona ulaşmak için kimseyi ve hiçbir şeyi umursamıyor. Ali Osman’ın oğlunu korumak için Devran ile yollarının kesişmesi ile olaylar kendini gösteriyor.  Ali Osman’ın kendi kuralları ve kabadayılıkta etik anlayışı ön plana çıkarken Devran’ın ise kural tanımazlığı ikisi arasındaki çatışmada dikkat çekiyor. Başrollerinde Şener Şen ve Kenan İmirzalıoğlu’nun yanında İsmail Hacıoğlu, Aslı Tandoğan ve Rasim Öztekin yer alıyor.  Yönetmen koltuğunda Ömer Vargı otururken senaristliği ise Yavuz Turgul üstleniyor.


BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA

Nuri Bilge Ceylan’ın 2011 yapımı filmin konusu savcı, doktor, polis ve jandarmanın bir cinayet soruşturması için yola çıkması ile başlıyor. Cesedin gömüldüğü yeri bulmak için yola çıkan bu ekip sadece cesedi değil aynı zamanda kendi içlerindeki gerçekleri de gün yüzüne çıkartıyorlar. Nuri Bilge Ceylan bu filmi ile taşranın sıkıntılı ve gerçekçi dünyasını aralıyor. Her detay, kullanıla her cümle sıradan yaşamın gerçekliğini vurguluyor. Yarım gün süren cinayet soruşturmasında gerilim ve gizem dolu dolu veriliyor. Film diğer filmlere göre uzun olmasına rağmen merak olgusunu asla bırakmıyor ve kendinizi bir gizemi çözümlemeye çalışırken bulabilirsiniz.


LİMONATA

Ali Atay’ın yönetmenliğini yaptığı ilk filmi olan Limonata 2015 çıkışlı komedi ve dram yapımıdır.  Babasının ölüm döşeğine düşmesi ile son bir isteğini yerine getirmek için İstanbul yollarına çıkan Sakip ve kardeşi Selim’in hikayesini konu alıyor. Yıllar sonra kardeşi olduğunu öğrenen Sakip ve Selim olaylara farklı tepkiler veriyor. Sakip kardeşi Selim’i ikna edip Makedonya’ya götürmek istiyor fakat Selim babasını görmek istemiyor. Sakip ise babasının son isteğini gerçekleştirmede kararlı olduğu için bir şekilde Selim’i arabasına bindirerek yola çıkıyor. İki kardeşin Makedonya yollarında birbirleri ile verdiği mücadeledeki komedi aynı zamanda dram ile harmanlanarak izleyiciye sunuluyor. Başrolleri ise Serkan Keskin ve Ertan Saban paylaşıyor.


SARMAŞIK

Filmin hem yönetmenliğini hem de senaristliğini üstlenen Tolga Karaçelik gerilim ağırlıklı filmini 2015 yılında izleyiciye sunuyor. Bir gemide 5 gemici ve bir kaptandan oluşan mürettebat bir süre gemide mahsur kalıyorlar. Yemeklerini ve suları gibi ihtiyaçlarını dikkatli kullanmak zorundalar fakat dikkat etmeleri gereken başka bir nokta ise birbirleri oluyor. Başlarda bir gemide olmak rahat olsa dahi sonrasında ihtiyaçların tükenmesi ile birbirleri arasında oluşan gerilim ve özellikle bilinmezlik onları bambaşka bir ruh haline sürüklüyor. Filmin isminin aldığı sarmaşıklar gemiyi kapladığında aklınızda oluşan gizem ise daha çok büyümeye başlıyor.


BEYAZ MELEK

Ali ve Reşat kanser olan babalarını tedavi ettirmek için hastaneye getiriyorlar. Ağır tedaviye daha fazla dayanamayan Ahmet hastaneden kaçıyor ve yolu bir huzur evine düşüyor. Huzur evinde mutlu olduklarını gören Ali ve Reşat, babalarının bir süre orada kalmasına izin veriyorlar. Kırmızıgül, Huzur evinde bulunan her bir karakterin etkileyici hikayesini, huzur evinin bazı gerçeklerini ve huzur evi sakinleri arasındaki bağı seyirciye geçiriyor. Aynı zamanda Anadolu insanının saf ve temiz sevgisi o kadar güzel gösteriliyor ki yüreklerimiz sıcacık oluyor. İçten gelen değerlerimiz hem dram hem de komedi ile karıştırılarak izleyiciye sunuluyor. İlgi çeken konusunun yanında Mahsun Kırmızıgül’ün yönetmenliğini yaptığı ilk film olmasıyla da dikkatleri çekiyor.


VAVİEN

Elektrikçi Celal karısı ve bir oğlu ile sıradan bir yaşam sürüyor. Yaşadığı hayattan çok mutsuz olan Celal’in tek eğlencesi abisi ile birlikte Samsun da gittikleri pavyon oluyor. Burada aşık olduğu Sibel ile birlikte bir hayat sürebilmek ve çok fazla birikmiş olan borçlarını ödeyebilmek için karsının kendisinden sakladığı parayı almayı düşünüyor. Karısından bu parayı almanın tek yolunu ise karısının ölümü olarak görüyor. Karısını öldürmek için yaptığı planda hiç beklenmedik bir olay gerçekleşiyor ve Celal’in hayatı değişmeye başlıyor. Filmin en güzel yanlarından biri ise filmdeki her bir karakterin toplumumuzda temsil ettikleri detaylar. Filmi izlediğiniz zaman bu detayların çoğu size tanıdık gelecektir.


ARAF

Ailesi ile birlikte köyde yaşayan ve bu köye yakın bir benzin istasyonunda çalışsan Zehra’nın hikayesini konu ediniyor. Zehra yaşadığı hayattan kaçıp kurtulma hayalleri kurarken bir yandan para biriktiriyor. Fakat bir gün Mahur ile yollarının kesişmesi üzerine Zehra’nın hayatı alt üst oluyor. Mahur’un imi zaman ortaya çıkması kimi zaman kaybolmaları Zehra’da büyük boşluk yaratıyor. Daha sonra haile olduğunu öğrenen Zehra bu durum ile iyice çıkmaza giriyor. Diğer önerdiğim filmlere göre ağır ilerlemesi size biraz sıkıcı görünebilir fakat Neslihan Atagül’ün hayranlık uyandırıcı oyunculuğu sizi etkisi altına alacaktır. Yeşim Ustaoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerini Neslihan Atagül ve Özcan Deniz paylaşıyor.


NAR

Kendi adaletini arayan bir kadın falcıyım diyerek doktor Sema’nın evine gidiyor. Doktorun ev arkadaşı aynı zamanda sevgili olan Deniz kendisini Sema olarak tanıtıyor. Sema’nın yaptığı bu küçük oyun onu farklı yerlere sürüklüyor. Ümit Ünal Nar filmi ile gerilimi izleyiciye sonuna kadar yaşatıyor. Falcı Asuman’ın bakışları, tavrı ve adalet arayışı içinde yaptıkları filme inanılmaz bir gerilim katıyor. Bir evin içerisinde dört karakter ve bambaşka inançlara sahip olan bu dört karakterin bakış açıları dram ile birleştirilerek izleyiciye sunuluyor. Filmin finalindeki farklı bir döngü ise aklınızda soru işaretleri oluşturacak.


AV MEVSİMİ

Bir cinayet soruşturması için bir araya gelen üç polisin hikayesi anlatılıyor. Araştırdıkları cinayet ile birlikte kendi hayatlarında da farklı mücadeleler veriyorlar. Karısının hastalığı ile uğraşan ve karsına çok değer veren Avcı Ferman, eski eşi Asiye’ye hala delicesine aşık olup onu çok kıskanan Deli İdris ve antropoloji mezunu Çömez Hasan’ın verdiği mücadeleler cinayet soruşturması etrafında anlatılıyor. Yaptıkları soruşturmalar onları bambaşka kapılara çıkartarak soruşturma devam ettikçe cinayet daha da gizemli hale geliyor. Filmdeki karakterlerin inandırıcı oyunculuklarının yanında kullanılan renk paletleri de filmdeki gizemi arttırıyor. Şener Şen, Cem Yılmaz, Okan Yalabık, Çetin Tekindor ve Melisa Sözen’ın başrollerinde olduğu Av Mevsim’i heyecanı asla bırakmadan izlettirmeyi başarıyor.


GÜNEŞİN OĞLU

Usta oyuncu Haluk Bilginer’in başrollerinde olduğu filmin yönetmenliğini Onur Ünlü yapıyor. Oldukça ilginç olan konusunda ise emekli edebiyat öğretmeni Fikri bir mucize sonucunda insanların bedenlerine girip çıkmaya başlıyor. Fikri başlarda bunun arayıp durduğu o mucize olduğuna inansa da olaylar hiç istediği gibi gitmiyor ve Fikri’nin tek istediği güneş batmadan önce eski bedenine geri dönebilmek oluyor. Türk sinemasının en özgün nitelikli eserlerinden biri olan Güneşin Oğlu fantastik sinemanın mizah ile karıştırılmasıyla izleyiciye sunuluyor. Akıl oyunlarının ardı ardına sıralanması ile geçekleşen filmi izlerken merak duygusunu asla bırakmayacaksınız.


KELEBEKLER

Tolga Karaçelik bu filminde annelerinin intihar etmesinden sonra dağılan üç kardeşin hikayesini anlatıyor. Farklı ülkelere, şehirlere dağılan kardeşler birbirlerinden uzak bir yaşam sürüyorlar. 30 sene sonra onları arayıp sormayan babaları bir gün kardeşleri yanına çağırıyor. Cemal, Kenan ve Suzan’ın kendi hayatlarındaki problemler ile uğraşırken aynı zamanda birlikte geçirdikleri zaman içerisinde aile kavramını da sorguluyorlar. Hasanlar köyüne giderken yolda yaşadıkları olaylar ve babalarının vasiyetindeki sürpriz son mizah ile birleştirilerek veriliyor. Filmin dikkat çeken konusu ile birlikte seçilen müziklerde filme olan ilgiyi arttırıyor.

 

 

 


Okunma Sayısı:

Büşra Erbaş

Büşra Erbaş

İnönü Üniveristesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü öğrencisiyim. Mesleki anlamda kendimi geliştirebilmek adına çeşitli kurumlarda staj yaptım. Aynı zamanda bir dönem Pdr Topluluğunun yönetim ekibinde yer aldım. Resim çizmek benim için bir tutku haline geldi ve bu tutkumu devam ettirebilmek için resim eğitimi almaktayım. Yapmayı en çok sevdiğin diğer şey ise beni kendine özgü dünyasına çeken filmler izlemek ve bu filmleri yorumlamak.

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.