post-thumb

NOBEL'İN PARODİSİ: IG NOBEL ÖDÜLLERİ

Her şeyin parodisi olur, Nobel ödüllerinin parodisi olmaz demeyin çünkü "Ig Nobel Ödülü" adı altında her sene "Annals of Improbable Research" dergisi tarafından Harvard Üniversitesinde Nobel ödüllerinin parodisi düzenlenir. “Rezil”, “kalitesiz” anlamlarında kullanılan "ignoble" kelimesinin kısaltmasından adını alan Ig Nobel Ödülleri, 1991 yılından beri her yıl 10 kişiye verilmektedir.

Ig Nobel ödüllerine her yıl çok sayıda başvuru yapılmakta ve aralarından sadece 10 tanesi ödül almaktadır. Ödülü alacak çalışmaların belirlendiği komisyonun içinde gerçek Nobel sahipleri de bulunmaktadır. Bu törende ödül almanın şartı ise okuduğunda insanları güldürecek sonrasında ise uzun süre düşündürtecek çalışmalar yapmaktır.

Kazananlara verilen ödüller her sene o yılın temasına uygun hazırlanmaktadır. 2019'un teması "alışkanlıklar" olduğu için verilen ödül, üzerine sakız ve cep telefonu koyulmuş kahve bardağı şeklinde tasarlanmıştır. Ayrıca kazananlara 10 trilyon Zimbabwe Doları ödül verilmektedir.  Zimbabve Doları artık işlevsiz bir para birimi olduğu için verilen ödülün miktarı 35-40 cent arasındadır.

İlk zamanlar anlamsız çalışmalar ile alay edilme amacı güdülerek hazırlanan bu törenin medyada popülerliği artınca ilerleyen yıllarda hem güldüren hem de düşündüren çalışmalara ödül verilmeye başlanmıştır.

Ig Nobel Ödülleri sadece insanı güldürmekle kalmıyor çok önemli buluşların da kapısını açıyor. Örneğin 2006 yılında Ig Nobel Biyoloji ödülü kazanan sivrisineklerin insan ayak kokusu kadar Limburger peynirini de sevdiklerini gösteren çalışma sıtma hastalığı ile mücadelede önemli rol oynamıştır. Afrika da sivrisinek tuzaklarına peynir konulan bir yöntem geliştirilmiştir.


2017 yılında Ig Fizik Nobel Ödülü kedilerin duruma göre hem katı hem de sıvı olduğunu araştıran çalışmaya verilmiştir.

 

2019 Psikoloji Ödülünü alan Fritz Strack, bir kimsenin ağzında kalem tutmasının başka birini mutlu edip etmediğini araştırmıştır.

 

2019 Ekonomi ödülünü alan 3 kişilik ekip arasında Türk araştırmacı Habip Gedik de bulunmaktadır.  Bu ekip kağıt paralardaki bakterileri inceleyerek bu ödüle layık görülmüşlerdir.

 

 

İnsan tükürüğünün kirli yüzeylerin temizlenmesindeki etkililiği, kendi kendine kolonoskopi, yere düşen yiyeceğin 5 saniye içinde yerden alındığında mikrop barındırmaması, ağaçkakanların neden baş ağrısı çekmedikleri gibi ilginç araştırmaların ödüllendirildiği Ig Nobel Ödül törenini 17 Eylül 2020 Perşembe günü internet üzerinden izleyebilirsiniz.


Daha fazla bilgi edinin:

https://www.improbable.com/ig-about/

 

 


Okunma Sayısı:

Aliye İLKATMIŞ

Aliye İLKATMIŞ

psikolojik danışman

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.