post-thumb

MULTİTASKİNG

Kahvemi hazırladım, müziğimi açtım ve boş sayfayı açıp multitasking konulu yazıma başlayayım diye düşünürkeeen bir de baktım ki ben tam da şu an multitasking yapıyorum.. Yok canıım o kadar da değildir seslerini de duyar gibiyim. Sakız çiğnerken yürümenin bile multitasking olduğunu söyleyen çalışmalar mevcut iken evet tam da o kadar.

Peki nedir bu multitasking? Multi (çok)  ve Tasking (görev) kelimelerinin birleşiminden oluşan ve aynı anda birden çok iş yapmak olarak tanımlanabilen bir kavramdır. Bunu günlük hayatımızda o kadar farkında olmadan yapıyoruz ki.. Bazen mecbur bırakılıyoruz bazen de bunu kendimiz seçiyoruz..

Bazı insanlar bir işle uğraşırken, yapması gereken diğer işleri de düşünmeden edemeyebilir ve aklında birden fazla plan yapar, düzenler, toplar ve nihai sonu tüm fikirlerin dağılması olur. Bu sonu hazırlayan en büyük etken de tabi ki BEYİN’dir.


Bazen iş hayatında ya da günlük hayatımızda birden çok işi yaptım diye sevinenler olabilir. Avantajlı görünür hatta belki gerçekten birçok işe odaklanmak avantajdır bazıları için. Aynı anda bir sürü iş bitmiş olabilir ama bir şey unutulur, beynimiz. Beyin tek bir işe odaklanacak şekildedir. Nasıl biz farklı işler yaparken fazladan enerjiye ihtiyaç duyuyorsak beynimiz de aynı şekilde bu süreçte fazladan enerji tüketir. Odağın dağılması beynimizin de aslında basit anlamıyla neye odaklanacağını karar verememesine neden olur ve yapılan araştırmalarda ikinci işe daha çok yoğunlaştığı söylenmektedir. Bu da hem işlerinden dağılmasına, tam bitememesine ve beynimizin yorulmasına ve her yapılan şeyde ikinci bir iş arayışına girmesine sebep olur.

“Neden verim alamıyoruum?” diyerek danışan insanların çoğunun yaptığı şey aslında budur. Beyin sınırsız bellek kapasitesine sahiptir. Onu yormadan ve belli plan dâhilinde yapılan çoğu iş istenilen seviyeye ulaşabilir. Bazen kendimiz işleri kolaylaştırmak yerine daha ayrıntıcı ya da karmaşık yapıp işin uzamasına ya da istediği gibi olmamasına sebep olabiliyoruz. Bu yazıyı okuyan kişilerden önemli bir sınava hazırlanan, yoğun çalışan, rapor hazırlayan ve/veya günlük koşturmaca içinde verim alamıyoruum diyen kişilerin bir durup düşünmesini istiyorum. Acaba cevabı multitasking olabilir mi?

Multitasking stres düzeyinin artmasına neden olabilir. Örneğin 2 yaşlarında bebeği olan bir anneyi düşünün 2 yaş sendromunun getirdiği o çalkantılı dönemlerde hem çocuğunun ihtiyaçlarına koşmak, hem evle ilgilenmek hem de bir işte çalışmak gibi o kadar farklı alanları aynı anda yapmaya maruz kalabiliyor ki. Çoğu zaman saç baş dağılmış, yoruldum nidalarını attıklarına şahit olmuşuzdur. Aslında beyin isyan ediyordur. İşler tam anlamıyla yetişemiyor, gerilmeler olabiliyor ve stresli günlere yelken açılabiliyor. 

Yukarıda bahsedilen örnek gibi bazen multitaskinge mecbur kalabiliyoruz. Ee hocam başka seçeneğim yok yapmak zorundayım diyenleri de duyar gibiyim. Kendimizi en iyi kendimizi tanırız. Çevresel etkenleri değiştiremeyiz ama kendimize yön verebiliriz. Zararlı bir durum olduğunu artık biliyoruz ve eylem aşamasına geçiyoruz. Listelemeek ve yapabileceklerinin sınırını düzenlemek.

Multitasking sığınaklarımızı seçmememiz dileğiyle..

 

 

 


Okunma Sayısı:

Emel Özcan

Emel Özcan

Psikolojik Danışman

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.