post-thumb

SOSYAL MEDYA HESAPLARININ GÜVENLİĞİ

Etrafınızda çokça şahit olmuşsunuzdur her gün birilerinin ya instagram, twitter, facebook... hesabı çalınmakta ya da bilgileri ele geçirilmektedir. Alacağınız birkaç temel önlem ile sosyal medya hesaplarınızı büyük ölçüde güvende tutabilirsiniz.


Öncelikle güçlü bir parola oluşturun:

-Karmaşık bir parola olsun

-Doğum tarihi, isim, şehir plakası gibi ifadeler parolada yer almasın. Örnek: Dongu44 zayıf bir paroladır.

-Parolanız en az bir büyük harf, rakam ve noktalama işareti içersin

-Parolanızı düzenli aralıklarla değiştirin

-Sosyal medya hesaplarınızda çift faktörlü doğrulama kullanın

-Sosyal medya hesaplarınızın tamamında aynı parolayı kullanmayın

-Parolanız en az 8 karakterden oluşsun




Takipçi Uygulamalarına Dikkat!!!

Sosyal medyayı aktif olarak kullanan herkes, kimin kendisini takibi bıraktığını, hesaplarındaki büyüme grafiğini veya takipçilerinden hangilerinin aktif olup olmadığını merak ediyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da follow/unfollow programlarını kullanmaya rağbet artıyor.

- Kullandığınız uygulama ücretsizce muhtemelen hesabınız üzerinden bir kazancı vardır;

Muhtemel kazançlar;

*bilginiz olmadan bazı hesapları takip etmek

* şifrenizi değiştirerek instagram hesabınızı ele geçirmek

*reklam

 

-takipçi uygulamaları sosyal medya hesaplarınız için birer güvenlik zaafiyetidir.

-Fakat kullanmaya mecbur olduğunuzu düşünüyorsanız, işiniz bittikten sonra sosyal medya hesabınızın gizlilik/güvenlik>uygulamalar ayarlarından erişim izni verdiğiniz uygulamanın yetkilendirmesini mutlaka kapatın. Ve uygulamanın erişimini kaldırın.

- Benzer şekilde güvenmediğiniz uygulamar için uygulama ayarlarından mutlaka erişimi kaldırın

-Takipçi satın alma düşünceniz varsa takipçi satın alacağınız siteyle veya platformla asla ve asla instagram şifrenizi paylaşmayın.

-Güvenilir takipçi satan yerler sizden şifrenizi istemez.

-Eğer sosyal medya hesabınızın sizin için hayati önem taşıdığını düşünüyorsanız parolanızı parola yöneticisi uygulamaları ile oluşturun. Parola yöneticisinden faydalanmak için Şu sitelerden faydalanabilirsiniz:

·         Dashlane.

·         Keeper.

·         RoboForm.

·         LastPass.

·         RememBear

·         1Password.

·         Sticky Password.

·         Intuitive Password.

 

>>Sosyal medya hesaplarınızı açarken herkesle paylaştığınız mail hesabını kullanmayın. Mümkünse hiç kimsenin bilmediği bir mail adresi kullanın.

 

>>Sosyal medya hesabınızı açarken kullandığınız mail adresini ve telefon numaranızı asla unutmayın. Telefon numaranız değiştiğinde sosyal medya hesabınızda da güncelleyin. Parola sıfırlama işlemi gerektiğinde kayıt olduğunuz mail adresine veya telefona sıfırlama kodu gelecektir.

 

 



OLTALAMA SALDIRILARINA(PİSHİNG) DİKKAT

-     - Mailinize, DM kutunuza veya whatsapp vb uygulamalarınıza hediye kazandınız, para ödülü kazandınız tarzı mesajlar gelebilir. (Bimden indirim çeki, Adidasın 100.yılı dolayısıyla hediye kazandınız vb mesajlar)

-      -Bu tarz mesajlar genellikle sizi bir bağlantıya tıklamaya yönlendirir

-      -Genellikle bu mesajlara kurumsal bir hava katılmaya çalışılır.

-     -Bu mesajlara tıkladığınızda bilgisayarınıza bir virüs yüklenebilir. Bu virüs bilgisayarınızdaki tüm bilgileri izniniz olmadan farklı kişilere iletebilir.

-      -Fidye virüsü tarzı bir virüs ise önemli dosyalarınızı şifreli hale getirir ve şifrenin çözülmesi için sizden para istenebilir. Bu yüzden önemli dosyalarınızı mutlaka sanal bir sunucuda yedek olarak bulundurun(tez, makale, proje, stratejik dosyalar.. vb.)

     -Mail ile gelen dosyalarda veya bağlantılarda .exe uzantısı varsa asla tıklamayınız. Bilmediğiniz bir uygulama bilgisayar veya telefonunuza yüklenebilir. Örneğin: pdf.exe olabilir dosya adı; siz pdf dosyası sanabilirsiniz fakat casus bir yazılımdır veya Arapça yazım tarzını kullanarak exe.pdf şeklinde de yollayabilirler bu da aynı şekilde bir casus yazılım barındırabilir

-      Veya tıkladığınız bağlantı sizi bir siteye yönlendirir ve bu siteye girdiğiniz bilgiler başkaları tarafından ele geçirilir(kredi kartı bilgileri, kişisel bilgileriniz, sosyal medya şifreleri…)

-      -Örneğin instagram.com yerine instagram.com gibi bir siteye yönlendirebilir bu sitenin arayüzü de instagramınkiyle aynıdır ve siz kullanıcı adı şifreyi girdiğinizde hesabınız başkasının eline geçmiş olur.

-      -Özellikle banka üzerinden dolandırmaya çalışanlar banka ismini/resmi sitesini birer harf eksik veya fazla yazarak aldatmaya çalışıyorlar.

-      Sosyal medya hesabınıza giriş denemesi yapıldığında mutlaka şifrenizi değiştirin ve uygulama içerisinde giriş denemelerini kontrol edin.

-      Telefonunuza doğrulama kodu geldiyse ve bu işlemi siz yapmadıysanız o doğrulama kodunu kimseyle paylaşmayın.

 

>>Ayrıca resmi numaralardan arayarak sizi telefon ile dolandırmaya çalışabilirler. Genellikle bu kişiler ya telefonda şifrenizi söylemenizi ister ya da telefonunuza kod göndererek kodu paylaşmanızı ister. Bu tarz dolandırıcılık yöntemlerine karşı da dikkatli olun.

 

Sosyal medya hesaplarımız hayatımızın birer parçası haline gelmektedir. Siber saldırıların büyük bir çoğunluğu insan hatasından faydalanılarak gerçekleştirilmektedir. Sosyal medya güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak sizi daha güvenli hale getirecektir. Ayrıca bilgisayarınızda iyi bir virüs programı olmasına dikkat edin.

Güvenle kalın… 


Okunma Sayısı:

Murat Meşe

Murat Meşe

Web developer, electronic engineer

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.