post-thumb

2020'de Yaşanan Olaylar: Her Seviyede Zorlaşan Bilgisayar Oyunu Gibi Bir Yıl

Bu sene gerçekten hepimiz için zor olan, bitmesini iple çektiğimiz bir sene oldu. Geride bıraktığımız 11 ayın 11’inde de farklı konularda ve alanlarda hem ulusal hem de evrensel olarak ses getiren, çoğu kitleyi yakından ilgilendiren pek çok olay yaşadık. Adeta bir bilgisayar simülasyonu gibi bir sene geçirdik.

Tarihe baktığımızda “ikiz yıllar” olarak tabir edilen 1717, 1818 ve 1919 yıllarında da benzer felaketlerin yaşandığını görebiliyoruz. Araştırdığımızda 1717 yılında 14 bin sel sonucu kişinin hayatını kaybettiği Noel Felaketi, 1818’de günümüzdekine benzer olarak yaşanan milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği Kolera Pandemisi, 1919’da I. Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik kriz ve İspanyol Gribi salgını gibi pek çok felaketle karşılaşabiliyoruz. Ne dersiniz gerçekten ikiz yıllar olarak tabir edilen bu yılların bir “laneti” ya da olumsuz etkisi olabilir mi?

Şimdi asıl konumuz olan 2020’ye dönelim. Başlıkta da belirttiğim üzere bu yıl adeta bir bilgisayar oyunu/simülasyonu gibiydi. Yazdıklarım harici de pek çok gelişme olsa da bu yılda yaşanan akılda kalıcı, önemli olayları aylara bölerek, kronolojik sıralamada bilgisayar oyunlarının seviyesiymişçesine açıklamaya çalışacağım.



SEVİYE 1: OCAK AYI (01)

1.Avusturalya Yangınları

2019’un sonuna doğru Avusturalya’da başlayan ve aylarca söndürülemeyen, ocak ayında da zirve noktasına ulaşan yangınlar yılın ilk olaylarından sayılabilir. 8 milyon hektar alanın kül olduğu, 1,25 milyardan hayvanın, 28 kişinin hayatını kaybettiği, 8 binanın kullanılmaz hale geldiği yangınların bizim de içimizi yaktığını söylemek yanlış olmaz. Ülkenin iklim değiştirmesine neden olan bu yangın aynı zamanda ülke tarihinin en büyük yangını olarak kayıtlara geçmiştir.

ABD-İran Geriliminin Yükselmesi

3 Ocakta ABD’nin İranlı tümgeneral Kasım Süleymani’yi hava saldırmasıyla yeniden gündeme gelen ve iki tarafın misillemeleriyle yıl boyunca devam eden devam eden gerilim, üçüncü bir dünya savaşı çıkma ihtimalini bize yeniden düşündürttü.

24 Ocak Elazığ Depremi

Saat 20.55 sularında merkez üssü Elazığ olan 6,7 büyüklüğündeki deprem başta Elazığ, Malatya olmak üzere Doğu Anadolu bölgesindeki pek çok ili ve Suriye’yi etkisi altına aldı, depremi yaşayan yaşamayan herkesi derinden etkiledi. 41 kişinin hayatını kaybettiği, 1500’e yakın kişinin yaralandığı 22 saniye süren depremin yaralarını, devletin ve özel kuruluşların yaptığı yardımlarla halen sarmaya devam ediyoruz.

İhmallerin büyük yıkıma neden olduğu depremde pek çok mucizeye de şahit olduk.

26 Ocak Kobe Bryant’ın Aramızdan Ayrılışı

NBA’nın efsane isimlerinden biri olan “Black Mamba” lakaplı Bryant da 2020’de helikopterinin düşmesi sonucu 13 yaşındaki kızının da arasında olduğu 8 kişiyle birlikte hayatını kaybetti.

Covid-19’un Yayılmaya Başlaması

2019 sonunda Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan ve etkisini halen hissettiğimiz korona virüs, ocak ayında bütün dünyaya yayılmaya başladı, ölümler arttı. Dünya Sağlık Örgütü vakaların dünya çapında görülebileceğini ilk 2020’nin ocak ayında söylemişti.


İnsan sırf burnundan boğazına kadar sokulan test çubuğunu deneyimlememek için bile dikkat eder.

SEVİYE 2: ŞUBAT AYI (02)

2020’de yaşanan felaketler hız kesmiyordu. Bu dönem de ülkemizi yasa boğacak pek çok felaketi deneyimledik.

5 Şubat İzmir-İstanbul Uçağının Düşmesi

Özel bir havayolu şirketine ait İzmir-İstanbul seferini yapan bir Boeing 737-800 tipi uçak, 5 Şubat 18.30’da Sabiha Gökçen Havaalanına iniş yaptıktan sonra duramayıp pistten çıktı. Yaklaşık 50 metre sürüklendikten sonra 30-40 metreden toprak zemine düştü. Uçak burun ve kuyruğa yakın kısımlarından kırılarak üçe bölündü ve yanmaya başladı. 3 kişi yaşamını yitirdi, 180 kişi yaralandı.


27 Şubat İdlib’de Türk Askeri Konvoyuna Yapılan Saldırı

27 Şubat’ta İdlib’deki 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal etmekte olan Türk askeri konvoyuna Rusya destekli Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin hava saldırı düzenlemesi de bizi ülkece yasa boğdu. Saldırı sonucu 36’sı resmi olarak açıklanan, 50’den fazla kaybın olduğu söylendi. Bu saldırı aynı zamanda Türkiye'nin Suriye İç Savaşı kapsamındaki en büyük kaybıdır.

SEVİYE 3: MART AYI (03)

Yunanistan Sınır Kapısının Açılması

Mart ayının başında, yaşanan diplomatik krizler sonucu Yunanistan sınır kapısı açıldı ve mülteciler akın etmeye başladı. Kimi mülteciler sınırı geçebilirken kimisi de Yunan polisinin müdahalesi sonucu geri dönmek zorunda kaldı.


Mültecileri içeriye almamak için ellerinden gelenleri ardlarına koymadılar desem yanlış olmaz sanırım.

11 Mart'ta Türkiye’de İlk Vakanın Açıklanması Sonrası Okulların Tatil Edilmesi

11 Mart’ta dünyada etkisini artırmaya devam eden korona virüs sonunda bizim ülkemize de uğramıştı. Vakanın bildirilmesi sonrası yapılan analizleri, “Türkler virüse yakalanmıyor.” Varsayımlarını, kurulan hipotezleri hala dün gibi hatırlıyorum. İlk vakanın açıklanmasından sonra da okullar 3 haftalık olduğu söylenerek tatil edildi. 9 aydır bu üç haftalık tatilimiz devam ediyor(?).


Ah sağlık bakanım, üzümlü kekim!

SEVİYE 4: NİSAN AYI (04)

2020 peşimizi bırakır mı hiç? Hız kesmeden canımızı okumaya devam ediyordu. Her seviyede yeni gelişmeler sunmaya devam etmiş ve nisan ayını da boş geçmemişti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Koronavirüsü Pandemi İlan Etmesi

Dünya çapındaki vakaların kısa bir sürede 2 milyonu geçmesi sonrası Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü uluslararası bir salgın olarak ilan etti. Türkiye de ek tedbirler olarak sokağa çıkma kısıtlamaları getirdi. Biliyorsunuz zaten, o gün bu gündür ne pandemiden ne de karantinadan kurtulamadık.

TBMM’nin Açılışının 100. Yılı

23 Nisan 1920’de açılan ve bağımsızlığımız için en önemli adımlardan biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasını karantina süreci nedeniyle bu sene evde balkonlarımızdan tüm Türkiye aynı anda İstiklal Marşı'nı okuyarak kutladık.

SEVİYE 5: MAYIS AYI (05)

Diğer aylara nazaran daha sakin ve olumlu geçse de mayıs ayı da yine felaket konusunda pas geçmedi.

SpaceX Uzay Aracının Uzaya Fırlatılması

27 Mayıs’ta yapılması planlansa da hava şartları nedeniyle 30 Mayıs’ta Elon Musk’un kurucusu olduğu SpaceX tarafından uzaya fırlatılan “Crew Dragon” uzay mekiği sayesinde ilk defa özel bir şirket uzaya insan göndermiş oldu


Fırlatma anı

George Floyd’un Polis Saldırısı Sonucu Hayatını Kaybetmesi

Tam mayıs ayı diğer aylara göre daha sessiz sedasız geçip gidiyor derken sonlarına doğru Amerikalı siyahi George Floyd’un ırkçı bir polis tarafından diziyle boğularak öldürülmesine şahit olduk. Olayın ardından katil polis memuru, yapılan kampanyalarla beraber kefareti ödenmesi sonucu serbest kaldı.

İnternetten bu anların videosuna ulaşabilirsiniz fakat ben hassas bir içerik olduğunu düşündüğümden paylaşmamayı tercih ettim. “Nefes alamıyorum!”

SEVİYE 6: HAZİRAN AYI(06)

Bu ay hem ülkemiz hem de dünyada yoğun gündemli bir ay olarak geçti. Bunlardan birkaç tanesini açıklamaya çalışacağım.

1 Haziran Normalleşme Sürecinin Başlaması

Aybaşından itibaren vaka sayıları düşmeye başladı. Buna karşın ikinci dalganın yayılmasına engel olamadık.

Amerikan Halkının Sokağa Dökülmesi

Mayıs ayının sonunda polis şiddeti sonucu boğularak hayatını kaybeden George Floyd olayı sonrası halktan büyük bir kitle ırkçılığı protesto etmek için polis karşıtı eylemler yaparak sokağa döküldü. Marketlerin yağmalanmasına kadar varacak bu protesto sonucu bazı eyaletlerde sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı zamanlar da oldu.

Protestolar ülke çapında büyük ses getirdi.

Anonymous’un Trump ve Jeffrey Epstein İlişkisi Hakkında Sızdırdığı Belgeler-Trump’a Karşı Yapılan İstismar Suçlaması

Gün geçmedi ki Haziran ayında da bombalar patlamasın! Ünlü hacker grubu Anonymous tarafından Trump hakkında sızdırılan belgeler gerçekten skandal niteliği taşıyordu. Seks suçlusu Jeffrey Epstein’le olan ilişkilerini ortaya çıkaran, Trump’un kendi öz kızı da dahil olmak üzere pek çok çocuğa istismarda bulunup sonrasında parayla üstünü örttüğünü iddia eden belgeler Trump’un başkanlığının düşürülmesinin gündeme gelmesine kadar vardı. George Floyd olayı sonrası sokağa dökülen halk, belgelerin sızdırılmasıyla daha da öfkeli bir hal aldı. Belgelere yine internetten ulaşabilmeniz mümkün.

(soldan) Donald&Melanie Trump, Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell. İki yanda da sızdırıldığı iddia edilen belgelerden ikisi.

SEVİYE 7: TEMMUZ AYI (07)

2020 simülasyonunun ilk 6 seviyesi gerçekten dolu dolu bir gündemle geçmişti. Temmuz ayında da gündemimiz asla boş kalmadı. 

Wayfair Skandalı

Temmuz ayının ortasına geldiğimizde dünya yepyeni bir skandalla çalkalanmaya başladı. İddiaya göre ünlü online alışveriş sitesi Wayfair’de etiketine fahiş fiyatlar yazılan “dolap”, “halı” vb. ev gereçlerinin aracılığıyla çocuk ticareti yapılıyordu. Glee’den tanıdığımız Amerikalı aktris Naya Rivera’nın Piru Gölünde ölü bulunmasının da bu durumla ilişkili olduğu da iddia edildi. Bu iddialara instagram’da yaptığı ilginç paylaşımlar sonrası Tom Hanks’ın da adı karıştı. Bu konuya ilişkn Onedio'da gördüğüm floodu aşağıya bırakacağım.


Kaybolan kızla aynı adı taşıyan dolap şüphe uyandıran ilk durumlardan biri oldu (eğer Narnia Günlükleri’ndeki dolap değilse bir dolabın 13 bin dolar edecek nesi olabilir ki?)




https://onedio.com/haber/kan-donduran-iddia-online-alisveris-sitesi-wayfair-yuksek-fiyatli-esyalari-uzerinden-insan-ticareti-mi-yapiyor-910915

Ayasofya’nın Camii Olması

Hem dünya, özellikle de ülkemizin gündemini yakından ilgilendiren bir başka gündem konusu ise 1934’ten beri müze olan Ayasofya’nın tekrar cami olması konusuydu. Açıldığı gün pandemi sürecine rağmen büyük bir kalabalığın akın etmesi eleştirilerin odağı oldu.


SEVİYE 8: AĞUSTOS AYI (08)

Beyrut Limanındaki Patlama

4 ağustosta Beyrut’un önemli ticaret merkezlerinden biri olan limanda büyük bir patlama oldu. 204 can kaybının yaşandığı olayda 1500’den fazla yaralı oldu, 150 kişi kalıcı olarak sakat kaldı.

Giresun Sel Felaketi

23 Ağustos’ta Giresun ve ilçelerinde meydana gelen sel felaketinde 6 kişi yaşamını yitirdi, pek çok yaralı ve maddi hasar yaşandı.


SEVİYE 9: EYLÜL (09)

İlk Uçan Yeri Araba: Cezeri

Türkiye'nin ilk uçan arabası olarak tanıtılan Cezeri, Teknofest Gaziantep'te havalandı.

Dağlık Karabağ Savaşı

Eylül ayı felaketlerden çok güzel gelişmelerin olduğu bir aydı desek yanlış olmaz. Eylül ayının sonuna doğru 24 yıldır Ermenistan’ın işgali altında olan Dağlık Karabağ bölgesinin işgalden kurtarılması için Azerbaycan ordusunun harekete geçtiği savaş sonrası 10 Kasım 2020’de sözde cumhurbaşkanı yenilgiyi kabul etti ve böylece Karabağ işgalden kurtarılmış oldu.


SEVİYE 10: EKİM (10)

Hatay Yangınları

11 Ekim’de Belen’de başlayıp diğer yerlere de sıçrayan yangın sonucu 400 hektar ormanla beraber bizim ciğerimiz de yandı. Kundaklandığına dair pek çok paylaşım yapılması ve PKK'nın üstlenmesi sonucu sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı.


30 Ekim İzmir Depremi

Daha Elazığ depreminin üzerinden bir yıl geçmemişti ki ülke olarak ikinci bir depremle sarsıldık. Merkez üssü Ege Denizi’nin İzmir’e yakın bir bölgesi olan ve 7 büyüklüğündeki deprem 16 saniye sürmesine rağmen büyük hasarlar verdi. 100’den fazla ölünün, 1000’den fazla kişinin yaraladığı depremde 15000 kişi de evsiz kaldı. Yaralarımızı halen sarmaya çalıştığımız bu depremde, bu depremi yaşasın ya da yaşamasın herkesin kalbinin İzmir’de olduğuna eminim

SEVİYE 11: KASIM (11)

ABD Genel Seçimleri

Bu aya ilişkin tek gelişme ABD genel seçimleriyle Trump’un başkanlığını Joe Biden’a devretmesi olabilir. Buna rağmen Trump hala vazgeçmedi, dava açıp mücadele edeceğini söylüyor.



İyisiyle kötüsüyle bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Pek çok gelişmeler yaşadık, pek çok şey öğrendik deneyimledik. Benim aklıma gelen gelişmeler bunlardı. Unuttuğumu ya da eklemem gerektiğini düşündüğünüz konu ve gelişmeleri yorumda belirtebilirsiniz. Gelecek günlerin ve yılların daha iyi olması dileğiyle herkese mutlu yıllar!


Okunma Sayısı:

Begüm Nur Karagöz

Begüm Nur Karagöz

Erciyes Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü üçüncü sınıf öğrencisiyim. 4 yaşında okumayı öğrendiğimden beri 16 yıldır kitapları okumayı ve onları okuduktan sonra yorumlamayı çok seviyorum. Boş zamanlarımı okuyarak ve bileklik yaparak ve ilgi duyduğum konuları araştırarak geçiriyorum. Film izlemek, bileklik yapmak, araştırma yapıp üzerine yazılar yazmak ilgilendiğim hobilerim. Kitaplar benim için ormandaki birer ağaçlar ve her ağacın içinde dahil olabileceğim farklı dünyalar mevcut. Kitaplar sayesinde seyahat etmeden pek çok kurgu ya da gerçek mekanı, kültürü ve insanı tanıma olanağı buluyorum. Sosyolojik ve psikolojik bakımdan gelişebilmek için kitaplar, benim için çok önemli.

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.