Eda Kenç
.
Bugün çok yoğun ve oldukça yorucu bir gün geçirmişsiniz. Kanepeye uzanmışsınız, ayaklarınızı uzatmışsınız, tam günün yorgunluğunu çıkaracakken üstünüze oyuncak yağdığını düşünün. İşte böyle bir durumda ne yaparsınız? Muhtemelen kalkıp oyuncak yağmurunu durdurmaya çalışırsınız . Peki oyuncak yağmurunu durdurmak için ne gibi yöntemler kullanırsınız? Belki burada işe yarar veya yaramaz bir sürü yöntem sayabilirsiniz hatta saatlerce üstüne konuşabilirsiniz fakat altında yatan sebebi hiç düşündünüz mü? Yani neden üstünüze oyuncak yağıyor biliyor musunuz? Yoksa yaramazlık deyip geçmek yeterli mi? Öyleyse, siz en son ne zaman yaramazlık yaptınız? Peki dikkat çekmek için yaramazlık yaptınız mı?
Yaramazlık deyince aklımıza küçük çocuklar gelir ve genelde bu yaramazlık pek istemediğimiz bir durumdur. Şimdi yaramazlığın kendisine veya nasıl engelleneceğine değil nedenine bakacağız. Öncelikle bu davranışın nasılı ve niçini dikkatle gözlemlenmelidir. Bu hoşumuza gitmeyen davranış aslında bir dikkat çekme yöntemi olabilir mi? Çocuk davranış ile ne elde ediyor ki bu davranışı aldığı tepkilere rağmen devam ettirme isteği duyuyor? Bu sorular başlangıç soruları olabilir. Devamında ise daha derine inerek çocuğun hangi ihtiyaçları karşılanmıyor ki çocuk sonucunda alacağı tepkiyi bildiği halde bu davranışı gerçekleştirme isteği duyuyor? Çoğu çocuk, o davranışı; mantıksal karşılığı, nereye oturduğu gibi ince durumları hesaplayarak yapmıyor. Tek bildiği istediği gibi olmasa dahi dikkat çekebildiği. Bu onun için yeterli bir veri oluyor. Öyleyse burada çubuğu kendimize çevirerek kendi davranışlarımızı incelemek daha yararlı olacaktır.
O keyfinizi bozan oyuncak yağmurlarını anlamak için şu davranışları yapıyor olmak faydalı olacaktır:
-Çocuğunuza yeterli vakit ayırabilmek,
-Onunla kurduğunuz ilişkide takdir, sevgi, ilgi ve önemsenme duygusunun öneminin farkında olarak bunları arttırmaya çalışmak. Bu davranışların farkında olduğunuzda oyuncak yağmurlarını ya da ağlamaları, kıskançlıkları ve benzeri durumları kavramanız kolaylaşacaktır.
Sonuç olarak yaramazlık deyip geçtiğimiz o davranış bize bir çok şey anlatıyor olabilir. Bu durumun farkında olarak hareket etmek ebeveyn çocuk ilişkisinin kalitesini arttırmış olacaktır. Çünkü mutlu aileler için bilinçli ebeveynler gerektiğini unutmamak gerekir. Tüm bunlardan sonra o yaramazlıklar bizim için sadece yaramazlık değildir umarım...
Kohn, A. (2015). Koşulsuz Ebeveynlik: Ödül ve Cezaları Terk Edip Sevgi ve Akılcılığa Yönelmek. Ankara: Görünmez Adam Yayıncılık.
YORUM YAP
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.