IRVIN DAVID YALOM
Irvin David Yalom 13 Haziran 1931‘de Washington DC‘de dünyaya gelmiştir.Tıp eğitimini George Washington Tıp Fakültesi’nde aldıktan sonra askerlik hizmetini Honolulu‘daki Tripler General Hospital’da yapmıştır.
Tıp alanına girmeden önce tezgahtarlık, kamp danışmanlığı, tenis hocalığı gibi çeşitli alanlarda çalışmıştır. Tıp fakültesine girince laboratuvar işleriyle, kan ve sperm satarak, profesörlerin kütüphane araştırmalarına yardım ederek ekstra gelir sağlamıştır. Tıp fakültesini bitirdikten sonra hapishanelerde ve psikiyatri hastanelerinde bir sürü konsültasyon işinde çalışmıştır.
Johns Hopkins’ te psikiyatri eğitimi alırken Rollo May’ın Varoluş kitabını okuması üzerine felsefeye merak sarmıştır ve çeşitli felsefe eğitimleri almıştır. 1963 yılında başladığı Stanford Üniversitesinde psikoterapist, yazar ve fahri profesör olarak çalışmıştır.
Fransızca profesörlüğü, Standford Kadın Araştırmaları Merkezi’nin müdürlüğü ve kültürel tarih yazarlığı yapan eşi Marilyn ile birlikte, tıp, yaratıcı yazarlık, tiyatro yönetmenliği, klinik psikoloji gibi değişik alanlara yönelmiş dört çocukları ve beş torunlarıyla San Francisco körfez bölgesinde yaşamaktadır.
Psikiyatrist ve yazar Irvin D. Yalom klinik uygulamadaki otuz beş yılı aşkın tecrübesiyle kitaplarında hastaların ve terapistlerin nasıl en iyi şekilde fayda sağlayabileceğini gerçek vaka çalışmaları aracılığıyla gözler önüne sermiştir.
Özellikle grup terapileri ve varoluşçuluk konularında uzmanlaşan yazar, grup terapisine dair en önemli çalışma olarak nitelendirilen The Theory and Practice of Group Psychotherapy ( Grup Psikoterapisinin Teori ve Pratiği ) isimli ilk kitabını 1970 yılında yayınlamıştır. Ardından bir hastasıyla yaptığı terapiler üzerine yapılandırdığı Every Day Gets a Little Closer (Her Gün Biraz Daha Yakın) kitabı çıkmıştır. Existential Psychotherapy‘ı ( Varoluşçu Psikoterapi ) 1980‘de psikayatri literatürüne kazandırmıştır.
The American Psychiatric Association Irvin D. Yalom’a psikiyatri ve dine katkılarından dolayı 2000 yılında Oscar Pfister ödülünü vermiştir. Uluslararası Sigmund Freud – Psikoterapi 2009 ödülünün de sahibidir.
Yalom, varoluşçu psikoterapinin en önemli yaşayan temsilcilerinden biridir.
Eserleri
- Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküleri, (Love's Executioner and Other Tales of Psychotherapy) (1989)
- Annem ve Hayatın Anlamı, (Momma and the Meaning of Life) (1999)
- Bağışlanan Terapi Yeni Kuşak Terapistlere ve Hastalarına Açık Mektup, (The Gift of Therapy: An Open Letter to a New Generation of Therapists and Their Patients) (2001)
- Bugünü Yaşama Arzusu: Schopenhauer Tedavisi, (The Schopenhauer Cure) (2005)
- Günübirlik Hayatlar
- Güneş'e Bakmak: Ölümle Yüzleşmek, (Staring at the Sun: Overcoming the Terror of Death) (2008)
- Her Gün Biraz Daha Yakın, (Every Day Gets a Little Closer) (1974)
- Nietzsche Ağladığında, (When Nietzsche Wept) (1992)
- Divan, (Lying on the Couch) (1996)
- Varoluşçu Psikoterapi, (Existential Psychotherapy) (1980)
- Kısa Süreli Grup Terapileri, (Inpatient Group Psychotherapy) (1983)
- Grup Psikoterapisinin Teori ve Pratiği, (The Theory and Practice of Group Psychotherapy) (1970)
- Din ve Psikiyatri (Religion and Psychiatry) (2006)
- Cinsel Terapi
- Alkolizm Terapisi
- Anksiyete Terapisi
- Depresyon Terapisi
- Ergen Terapisi
- Evlilik Terapisi
- Okul Çağı Çocuklarının Terapisi
- Okul Öncesi Çocuklarının Terapisi
- Yeme Bozuklukları Terapisi
Okunma Sayısı: 1099
YORUM YAP
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.