post-thumb

TÜRKİYE’DE AZ KEŞFEDİLMİŞ LOKASYONLAR

TÜRKİYE’DE AZ KEŞFEDİLMİŞ LOKASYONLAR

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye, gerek doğal gerekse tarihi güzellikleriyle dünyanın en göz alıcı ülkelerinden bir tanesi. Yurdun her köşesinde keşfedilmeyi bekleyen bambaşka bir hazine yatıyor. İklimi, doğası, coğrafi konumu ile bizlere birçok güzellikler sunan ilkemizde henüz keşfedilmemiş birçok lokasyon bulunmaktadır. Bu yazım da sizlere az bilinen ama mutlaka görülmesi gereken yerleri derledim.

KARAPINAR ÇÖLÜ


Evet, yanlış duymadınız! Türkiye’de ciddi anlamda tek çöl diyebileceğimiz alan Karapınar çölüdür. Konya Karapınar’da bulunur. Aslında her ne kadar ülkemizin doğa harikalarını sıralasak da ve çöl bir doğa alanı olsa da çölleşmeye karşı temkinli olalım, gerekli önlemlerin alınmasını destekleyelim ve ağaçlandırma çalışmalarına katılalım. Çöl kent merkezine 94 km uzaklıktadır.

Göcek Koyları




Marmaris Kızkumu



Marmaris’in Orhaniye köyünde bulunan Kızkumu 600 m uzunluğunda, kızıl renklerden oluşan ve denizin içinde ilerleyen bir yoldur. Ama uzaktan baktığınızda sanki denizin üzerinde yürüyormuşsunuz gibi gözükür. Kızkumu ayrıca bir çok efsanenin de içinde yer alıyor.

Ihlara Vadisi


 Uzunluğu 14 km’yi bulan ve yer yer 200 m yüksekliğe ulaşan duvarlarıyla Ihlara vadisi önemli bir doğa oluşumudur. Melendiz çayının eşlik ettiği vadi Hristiyanlığın erken dönemlerindeki kiliseleri de içinde barındırır.  Vadinin oluşumu ise hemen yakınındaki Hasan Dağı gibi volkanların tüflerini ve lav yollarını coğrafik hareketler ile birlikte Melendiz Çayının yarması ve bir yol oluşturması ile olmuştur. 

 Gökpınar Gölü


Turkuazın her tonunu sergileyen Sivas’ın Gürün ilçesindeki Gökpınar Gölü, çevresindeki yeşilin farklı tonlarıyla birleşince, ortaya izlemeye doyamayacağınız manzaralar çıkıyor! Bu küçük gölün en derin noktası 15 metreyi bulsa da, suyu o kadar berrak ki, en derinlerde yüzen balıklar bile açık havalarda oldukça net görülebiliyor!

Mençuna Şelalesi,


Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan bu gizli güzellik ne yazık ki ülkemizde pek fazla bilinmiyor. Belli bir noktaya kadar araçlarla geldikten sonra yaklaşık 1 kilometrelik bir yürüyüşün ardından karşılaşacağınız manzara karşısında kelimeler anlamını yitiriyor. Mençura Şelalesi kesinlikle daha fazla kişi tarafından bilinmeyi hak eden ülkemizin güzelliklerinden biri.

NOEL BABA KİLİSESİ

                                        


Uluslararası bir üne sahip Demre'de Noel Baba Kilisesi, Myra antik kentinin dağa ustalıkla oyulmuş kaya mezarları görülmeye değer yerler. Kaş'a 40 km. mesafede bulunuyor.

 

TANRILARIN MEKANI NEMRUT


Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı'nın antik kentini barındıran milli park içerisinde, aslan ve kartal heykellerinin arasında 7 metreye varan dev heykeller bulunuyor. 


 Kuyucak Köyü, 



Görsel bir şölen sunan mor lavanta tarlalarını görmek için ille de Fransa’nın meşhur Provence bölgesine gitmeniz şart değil! Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü de, her yıl Haziran sonundan Ağustos başına kadar, lavanta tarlalarıyla görenlerin yüzünde gülücükler açmasına sebep oluyor. Turizmin henüz hiç uğramadığı bu köyde konaklama tesisi bulunmasa da, köy halkı gelen konuklara lavanta tarlalarını gezdiriyor ve köy kahvesinde mutlaka çay ikram ediyor.

Meke Gölü


Sönmüş bir volkanın kraterinin sularla dolmasıyla oluşan Meke Gölü’nü diğer krater göllerinden ayıran özelliği, gölün ortasında, kuşbakışı bakıldığında nazar boncuğu görünümüne sahip olmasını sağlayan bir adacığın bulunması. Üzücü haber ise, gölün eğer önlem alınmazsa yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması.

 

KÜLTÜRLERİN KAVŞAK NOKTASI: HASANKEYF


Mardin ve Batman arasında yer alan Hasankeyf, konum itibarıyla kültürlerin kavşak noktasında bulunuyor. Hasankeyf, birkaç ay içinde 12 bin yıllık tarihi, bölge halkının evleri, bitki ve hayvan türleri ile birlikte Ilısu Barajı'nın suları altında kaldı.


Kapadokya Yeraltı Şehirleri



Bilindiği üzere Kapadokya denince akla peribacaları gelir ama en az onlar kadar önemli başka bir güzellik ise çok uzun zamanlar önce insanlar tarafından oluşturulmuş yeraltı şehirleridir. Prehistorik dönemden Bizans dönemine kadar kullanıldığı tahmin edilmektedir. Ve ayrıca bölge halkı tarafından çeşitli amaçlarla kullanıldıkları bilinmektedir.  Derinlikleri ise 15 metreden 55-60 metreye kadar değişmektedir, Turizme açılan birçok yeraltı şehri olmasına karşın, henüz keşfi yapılamayan birçoğu hala turizme açılmamıştır.

Yenice Ormanları



Karabük ilimizde bulunan bu doğa harikası alan sadece ülkemiz açısından değil sahip olduğu biyolojik çeşitlilikle Avrupa için de önemli bir yere sahiptir. Yenica ormanları ayrıca Türkiye’nin en büyük kesintisiz ormanlık alanı ünvanına sahiptir. Küresel ölçekte tehlike altında bulunan bitki türleri ve az bulunan ağaç türleri ile hem Dünya Ormancılık Örgütü için hem de ülkemiz için en önemli ormanlık alandan birisidir.


Ülkemizdeki bütün güzelliklerden bahsetmek imkansız da olsa birçoğuna değinmeye çalıştım. Bu güzellikleri ortaya çıkartmak kadar korumak da oldukça önemli. Umarım bu güzellikleri gelecek neslimize daha bilinçli aktarabiliriz. 











Okunma Sayısı:

Rabia ÇETİNDOĞAN

Rabia ÇETİNDOĞAN

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.