MESLEK SEÇİMİ
Meslek seçimi belki de hayatta alınan en önemli kararlardan biridir. Eğer sen de meslek seçimi aşamasındaysan bu yazım sana çok şey katacaktır sevgili arkadaşım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki herkes gibi senin de kafanın çok karışık olduğunu biliyorum. Heyecanlısın. Hayatın bu aşamadan sonra senin için çok daha farklı olacağını biliyorsun. Belki ailenden ayrılacaksın , belki çok farklı ortamlara gireceksin. Bu senin için heyecanlı olduğu kadar korkutucu da olduğunu tahmin ediyorum. Ama bilmelisin ki yenilikler her zaman korkuyu da beraberinde getirir.
Meslek seçerken göz önünde bulundurman gereken en önemli kriterlerden biri yeteneklerindir. Hangi alanlarda yeteneğin olduğunun farkına varman ve seçeneklerini bu yönde daraltman doğru bir meslek seçimi yapman açısından çok önemli. Yetenek deyince aklına sadece sayısal, sözel gibi alanlar gelmesin. Oldukça çeşitli yetenek alanlarından bahsedebiliriz. Örneğin kimi insanlar iletişim kurmak , yardım etmek konusunda yeteneklidir. Bazıları ise doğayla ilgili konularda yeteneklidir. Sana kendini değerlendirmen için bazı yetenek alanlarından bahsedeyim.
Sözel – Dilsel Zeka
Bu zeka türü; sözcüklerle dildeki karmaşık anlamları anlama, değerlendirme, akıcı anlatma, sözcük benzerliklerini fark etme , soyut düşünme,sembolik ifadeleri anlama, dili gramer özellikleriyle doğru bir şekilde kullanma gibi son derece karmaşık bir beceriden oluşur. Bu zeka türüne sahip bir birey, okuduklarını anlama konusunda oldukça yeteneklidir. İyi bir hafızaya sahiptir, ana fikri doğru anlar ve ifade eder. Gürültülü ortamlardan hoşlanmaz. Kitap okumaktan keyif alır.
Görsel – Mekansal Zeka
Şekiller, çizgiler , imgeler, sembollerle düşünmek, çevreyi algılamakta gözlerle iletişim kurmak, canlandırmak ve üç boyutlu nesnelere görüntülerle yaklaşmak bu zeka türünün özellikleridir. Bu zekaya sahip birey, öğrendiklerini bütün her şeyi somut ve görsel malzemeye dönüştürerek gözünde , beyninde canlandırabilir
Mantıksal – Matematiksel Zeka
Bu zeka türüne sahip kişilerin düşünme dili tamamen sayılardan, sembollerden ve şifrelerden oluşur. Hesaplama, somut işlemlerden soyut ifadeler üretme, problem çözme, mantıksal ilişki kurabilme, muhakeme yapabilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme gibi becerileri çok gelişmiştir. Farklı parçaları birleştirip bütüne ulaşabilir, çıkarımlarda bulunabilirler. Genellikle çok meraklıdırlar ve çok soru sorarlar.
Sosyal Zeka
Bu zeka türüne sahip bireyler özellikle grup çalışmalarına yatkındırlar ve insanların duygu, düşünce ve davranışlarını anlayabilme, ifade etme, yorumlayabilme, insanlarla empati kurabilme gibi sosyal ve iletişim alanlarında çok başarılıdırlar. Sosyal zekaya sahip insanlar, iyi konuşmacıdırlar ve çevrelerindeki insanların duygularına karşı oldukça empatik yaklaşırlar.
Kişisel – İçsel Zeka
Bireyin kendisini tanıma , farkında olma, kendisi olabilme konusundaki yeteneği içsel zeka olarak tanımlanır. Kişi kendisiyle ilgili hedefler belirleyerek bu hedeflere ulaşabilme konusunda sağlam adımlar atar, gelişimine önem verir. Çevrelerindeki olaylara ve kişisel olarak yaşadıkları her duruma ve olaya çok önem verir ve anlamlandırmaya çalışırlar. Düşünme onlar için her şeydir. Özgürlükçüdürler, bireysel çalışmaları severler.
Doğa Zekası
İsminden de anlaşılacağı üzere bu zekaya sahip kişi, doğaya, doğadaki canlılara çok meraklıdır. Doğadaki canlıları tanıma, araştırma, sorgulama gibi alanlarda çalışmayı sever. Farklı canlı türleri arasında ilişki kurmaya çalışır. İnsanın var oluşunu merak eder. Canlı türlerinin isimlerini kolaylıkla öğrenir, hafızasına kaydeder. Doğaya dönük yolculukları sever, araştırma çalışmalarına katılmak ister.
Müziksel – Ritmik Zeka
Sesler, notalar, ritim ve müzik zekasına sahip kişilerin bu zeka türünden olduğu biliniyor. Ritmik zekaya sahip bireyler, başta insan sesi olmak üzere, çevreden algıladıkları tüm seslere karşı duyarlıdırlar. Müzikle ve ritimle ilgili her şey ilgilerini çeker. Mutlaka bir müzik aleti çalmak isterler. Bu zekaya sahip bazı kişilerin hiçbir ders almadan bir alet çaldığını görmek mümkündür. Müziğin herhangi bir ya da birkaç alanında özel olarak yeteneklidirler.
Yetenekler dışında bir diğer dikkat etmen konu ilgilerin. Yeteneklerini keşfettikten sonra neleri yapmaktan hoşlandığını düşünmeni istiyorum. En başta da bahsettiğimiz gibi meslek seçimi hayatında vereceğin en önemli kararlardan biri olacak. Çok sevdiğim bir söz vardır. Konfüçyüs der ki “Sevdiğin işi yapıyorsan bir gün bile çalışmış olmazsın” . Kim ne derse desin hayatının başrolü sensin. Bu yüzden ilgilerini tanıyıp o yönde seçim yapman işinde başarılı olmana büyük fayda sağlayacaktır.
Hayatının en güzel ve en zor kararlarından birini verirken sana yardımcı olması için birkaç şeyden bahsetmeye çalıştım. Elbette ki meslek seçiminde dikkat etmen gereken sadece yetenek ve ilgiler değil. Meslek seçimini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Değerler,ülke koşulları vs birçok şey meslek seçimini etkilemektedir. Tüm bu koşulları değerlendirip en doğru meslek seçimini yapmanı umut ediyorum.
KAYNAKÇA
https://www.kigem.com/coklu-zeka-kurami-nedir.html
YORUM YAP
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.