post-thumb

KEFERHANUM

Yönetmen: Nadine Labaki

Senarist: Nadine Labaki, Khaled Mouzanar

Tür: Dram

Ülke: Lübnan

Imdb: 8.4/10

Süre: 2 saat 30 dk

Oyuncular: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Cedra Izam, Nadine Labaki, Kawthar Al Haddad, Alaa Chouchnieh

Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki’nin yönettiği üçüncü uzun metrajlı filmi Kefernahum Cannes’da 3 ödül ile beğenileri üzerine topladı.

“ – Anne ve babandan neden şikâyetçisin?

-  Beni dünyaya getirdikleri için.”

    Anne ve babasından davacı olan henüz 12 yaşlarındaki Zain, filmin ilk sahnelerinde hakimle aralarında geçen  diyalog ile bize ebeveyn olmayı sorgulatıyor.

    Gerçek birer anne-baba olabilmek için önce gerçek bir çocuk olmak gerekiyor. Fakat bu Zain’nin yaşadığı Lübnan sokaklarında pek mümkün değil.

    Sefalet, fakirlik, şiddet ve aile olamamanın vurgulandığı filmde Zain’nin babasının şu sözleri hayatın gerçekliğine dikkat çekiyor: “Seçme şansım olsaydı belki de hepinizden iyi olurdum.”  Belki de gerçekten seçme şansları olsaydı hepimizden iyi insanlar olabilirlerdi.

    Yaşadıkları ataerkil sistemin dayatması olan -kendi soyunun devamı için çocuk sahibi olma- ve ergenliğe girdiğin zaman evlenmeye hazır olunduğu düşüncesi Zain’nin koruyucu meleklik yaptığı 11 yaşındaki kız kardeşinin canını aldı.

    Zain, kardeşinin zorla evlendirilmesinden sonra evden kaçar ve Etiyopyalı mülteci olan Rahil ile yolları kesişir. Rahil çalışmaya giderken, Zain, Rahil’in oğlu Yonas’a evde bakmaya başlıyor. Bir gün Rahil tutuklanıyor ve eve gelmiyor. Rahil’in yokluğundan sonra Zain’in hayata karşı tek başına verdiği mücadeleyi izlediğimiz filmde kendinizi her karakterin yerinde düşünebiliyorsunuz.

   Dram ağırlıklı filmde, oyuncular; profesyonel olmayan, Lübnan sokaklarında hayat süren sıradan kişiler arasından seçiliyor. (Yönetmen)Labaki; Zain’in sokakta arkadaşları ile oyun oynarken yüzüne baktığında bakışlarından film için aradığı karakterin o olduğunu anladığını belirtiyor.

   2018 Uluslararası Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü alan Zain Al Rafeea’nın hayatı filmdeki Zain karakteri ile benzerdi. Suriyede savaş nedeniyle göç eden ailenin çocuğu olan Rafeea hiç okula gitmemiş ve kendisine ait yatağı bile olmamıştı. Hayat verdiği Zain karakteri ve aldığı ödülden sonra hayatı değişen Rafeea, artık yaşamını Norveç'te sürdürmektedir...


Okunma Sayısı:

Büşra Erbaş

Büşra Erbaş

İnönü Üniveristesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü öğrencisiyim. Mesleki anlamda kendimi geliştirebilmek adına çeşitli kurumlarda staj yaptım. Aynı zamanda bir dönem Pdr Topluluğunun yönetim ekibinde yer aldım. Resim çizmek benim için bir tutku haline geldi ve bu tutkumu devam ettirebilmek için resim eğitimi almaktayım. Yapmayı en çok sevdiğin diğer şey ise beni kendine özgü dünyasına çeken filmler izlemek ve bu filmleri yorumlamak.

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.