post-thumb

EVDE CANIM SIKILIYOR!!!

Son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün ülkemizde de görülmesiyle tedirgin edici günler geçiriyoruz.

Virüsün bulaşıcılığından dolayı sosyalleşmelerimizi kısıtlamak zorundayız. Bireylerin topluluğa karışmaması bulaşıcılığı önlemek adına alınabilecek en önemli tedbirlerdendir.
Bu süreç ev dışında yoğun zaman  geçiren insanların evde sıkılmalarına, yapacak bir şey bulamamalarına sebep olacağı gibi psikolojik olarak olumsuz sonuçlara da yol açacaktır. Evde zaman geçirebilmek,  moralimizi yüksek tutmak ve psikolojik sağlamlığımızı sürdürebilmek için bazı önerilerimiz var:

 

 

  • Temizlik- Düzenleme:

Öncelikle temizlikle başlayalım. Malum virüs var, bulaşıcı vs. Mikropların bizi en çok etkilediği ve en çok yayılma gösterdiği banyo, tuvalet, mutfak, kapı kolları, musluklar gibi alanlar başta olmak üzere, çamaşır suyu kullanarak temizlik yapalım. Çamaşır suyunun oranına dikkat edelim. 5 litre suya bir çay bardağı oranını koruyalım. Mikroplardan korunmak isterken solunum yollarımızda başka hasarlara yol açmayalım. MEB’in ara tatili öne çektiği gibi biz de bahar temizliğimizi öne çekelim. Çamaşır, bulaşık rutin ev işlerimizi de bu aşamada yapabiliriz.

 

    Düzenlemeye gelecek olursak, yoğun hayatımız sebebi ile zaman ayıramadığımız düzenleme, arşivleme gibi işlerimizi bu aşamada halledebiliriz. Kıyafetlerimiz, fişlerimiz, faturalarımız, ders notlarımız, fotoğraflarımız, koleksiyonlarımız, kitaplarımız gibi organize edilmeyi gerektiren eşyalarımızı gözden geçirip ihtiyacımız olmayanlardan uzaklaşalım.

    Bu aşamada galerinizdeki fotoğrafları, e-postalarınızı , takip listelerinizi, telefon rehberinizi de düzenleyebilirsiniz. Eşyalarınızın yerlerini değiştirebilir, kıyafet kombinleri oluşturabilirsiniz. Ütülenecek kıyafetlerinizi tamamen ütüleyip izolasyon süreci sonrasındaki günler için iş yükünüzü azaltabilirsiniz.

 

  • Kişisel Bakım:

    Uzun süre bekletmek gerektiği için yapamadığınız maskeleri artık yapabilirsiniz. Hazırlamaya üşendiğiniz bakım kürelerine şans verebilirsiniz. Merak ettiğiniz makyaj stillerini deneyebilirsiniz. Ojelerle tırnaklarınıza çeşitli denemeler yapabilirsiniz.

 

  • Sanal Sosyallik:

Evden çıkamadığınız için ya da şehir farklılığı gibi sebeplerle görüşemediğiniz kişilerle yazışabilir, telefonla konuşabilir ya da görüntülü görüşebilirsiniz.

 

  • Sanatsal aktiviteler:

Zaman ayırıp okuyamadığınız kitapları okuyabilir, filmleri ve dizileri izleyebilirsiniz. Yeni müzikler keşfedebilirsiniz. Müzik açıp dans edebilirsiniz. Daha önce okuduğunuz kitapların ve filmlerin listesini çıkarabilirsiniz. Okumak ve izlemek istediklerinizin listesini çıkarabilirsiniz. Bir kütüphaneniz ya da film arşiviniz varsa bunların bir kaydını oluşturabilirsiniz. Resim ve boyama yapabilirsiniz. Okuduğunuz, izlediğiniz şeyler hakkında değerlendirmeler  ya da bilgi sahibi olduğunuz konularda öğretici yazılar yazabilirsiniz. Hatta o yazıları bize gönderebilirsiniz Smile

 

  • Eğitsel Faaliyetler:

Öğrenci iseniz biriktirdiğiniz konuları çalışabilirsiniz. Sınavlarınıza hazırlanmaya odaklanabilirsiniz. Uzun zamandır merak ettiğiniz şeyleri araştırabilirsiniz. Yeni öğrenme alanlarına yönelebilirsiniz: yabancı bir dil, photoshop  gibi.

 

  • Eğlence Faaliyetleri:

Kutu oyunları, sanal oyunlar oynayabilirsiniz. Eğer onlara erişim imkanınız yoksa sessiz sinema, hayvan bitki, adam asmaca gibi nostaljik oyunlara şans verebilirsiniz. Aile fertleri olarak birbirinize tamamen kurgusal sorular sorabilirsiniz. Bir talk şov sunduğunuzu ve kardeşinizin sizin konuğunuz olduğunu düşünün ve sorular sormayı deneyin.  Anne babanızın hayat tecrübelerini dinleyebilirsiniz. Emin olun bilmediğiniz bir hikayeleri muhakkak vardır. Etrafınızdaki insanların başına gelmiş enteresan hikayeleri ailenizle paylaşabilirsiniz.

 

  • Üretici Faaliyetler:

Yemek yapabilir, farklı tarifler deneyebilirsiniz. Örgü, eşya yenileme gibi el işlerine şans verebilir ya da zaman ayırabilirsiniz. Bitkilerle ilgilenebilirsiniz. Mevcut bitkilerinize bakabilir ya da bahçeli, balkonlu bir eviniz varsa yeni bitkiler ekebilirsiniz. Evcil hayvanınızın temizliği, bakımı gibi işlerle ilgilenebilirsiniz.  Mevcut oyunlarınız yeterli gelmiyorsa oyunlar uydurabilirsiniz. Spor yapabilirsiniz. Spor videolarından yardım alabilir ya da ip atlama, şınav, mekik gibi şeylere şans verebilirsiniz.

    Mektup yazabilirsiniz. Geçmişinizde bıraktığınız insanlara, gelecekteki kendinize, çocuklarınıza, sevdiklerinize; duygularınızı ifade eden, mevcut durumunuzu belirten, hayallerinizi anlatan mektuplar yazabilirsiniz. Günlük tutabilirsiniz. Hayatınızı anlatan, sizi tanıtan yazılar yazabilirsiniz. Tüm dünya sizi duysa söyleyecekleriniz gibi kurgusal konuşmalar hazırlayabilirsiniz.

 

  • Ruhsal/ Düşünsel  Faaliyetler:

Hayatınız, bilgileriniz, deneyimleriniz, hatalarınız, başarılarınız, ülkeniz, inançlarınız vb. gibi konular üzerinde sorgulamalar ve değerlendirmeler yapabilirsiniz.  Bu değerlendirmeler sonrasında kendinize yeni bir hayat felsefesi ya da hayat planı oluşturabilirsiniz. Meditasyon yapabilirsiniz. Bu aşamada yine videolardan yardım alabilir ya da sakin bir müzik eşliğinde sessiz ve hareketsiz bir şekilde bir süre dinginleşerek bunu gerçekleştirebilirsiniz.  İnancınıza göre ibadetlerinizi yapabilir, dua edebilir, evrenden bir şeyler dileyebilirsiniz. Hayallerinizi detaylandırabilirsiniz.


   

     Sosyal bireyler olarak evde kalmaktan hoşlanmıyoruz fakat bu süreçte toplum sağlığını ve bundan önce kendi sağlığımızı tehlikeye atmamak için bir süre evde zaman geçirmemiz gerekiyor. Bu süreçte sıkılmamanız, moralinizi düşürmemeniz, boş zamanınızı değerlendirebilmeniz için önerilerimiz bunlardır. Bu süreci en az hasarla atlatmanızı umuyor hepinize sağlıklı, mutlu günler diliyoruz…


Okunma Sayısı:

Sizden Gelenler

Sizden Gelenler

Sizden gelen yazıları yayınlıyoruz

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.